Mămăliga este, probabil, cel mai cunoscut preparat tradițional românesc. De când a ajuns porumbul pe continentul nostru, mămăliga s-a numărat printre principalele alimente cu care s-au hrănit oamenii, indiferent de zona de proveniență sau statut social. De ce se pune ulei la mămăligă și ce proporții trebuie să respecți pentru a obține un rezultat perfect.
Dacă în trecut se prepara mămăligă doar din mălai măcinat la moară, în prezent există pe piață numeroase sortimente de mălai. Unele gospodine îl preferă pe cel grișat, măcinat foarte fin, altele fac mămăliga cu mălai mai aspru. Indiferent de tipul de mălai, pentru a obține o mămăligă bună, trebuie să ții cont de proporții și de timpul de fierbere.
Citește și: Cât timp se fierbe mămăliga, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine, de asta are cocoloașe
Raportul de mălai trebuie să fie de 1 la 3 până la 1 la 5 din cantitatea de apă. Dacă vrei să obții o mămăligă tare, pe care să o poți tăia, vei folosi mai mult mălai. Dacă vrei ca mămăliga să fie moale, vei pune mai puțin. Așadar, la un litru de apă poți folosi între 200 și 330 de grame de mălai. Acesta trebuie cernut și adăugat o parte la început, o parte la final.
Nu uita de sare, pentru că are un rol important. La un litru de apă este necesar să pui o linguriță plină de sare, încă de la început. Un ingredient pe care multe persoane îl pun la mămăligă este uleiul. Acesta, la rândul său, are un rol bine stabilit.
Citește și: Câtă apă se pune la mămăligă. Multe persoane fac greșeala. Așa se prepară de fapt corect
Uleiul vegetal are un rol important și se adaugă, de asemenea, încă de la început. El formează o peliculă care împiedică lipirea mămăligii de vasul în care o prepari. Este util mai ales dacă nu ai un tuci sau o cratiță de fontă, acesta fiind materialul ideal pentru vasele în care se face mămăligă.
Unele gospodine adaugă unt în compoziție, în loc de ulei. Adaugă o lingură generoasă de unt, atunci când pui apa la fiert. Când acesta începe să se topească, poți începe să pui mălaiul. Acesta se adaugă în ploaie, amestecând permanent, pentru a nu se forma cocoloașe. Se pune cam 3/4 din cantitatea de mălai la început, iar restul se adaugă spre final, când mămăliga este aproape gata.
Lasă mămăliga să fiarbă pe îndelete, la foc mic, cel puțin 20 de minute. Dacă mălaiul nu fierbe suficient, poți avea probleme digestive atunci când mănânci mămăliga. La final, adaugă mălaiul rămas, amestecă bine și mai lasă la foc mare, câteva minute. Când începe să se desprindă de pereții vasului, mămăliga este gata.