De ce Valentin Uritescu nu a mai urcat pe scenă în ultimii ani. Suferința mare a actorului

Valentin Uritescu suferea de o boala degenerativă gravă similiară cu Parkinson.
De ce Valentin Uritescu nu a mai urcat pe scenă în ultimii ani. Suferința mare a actorului

Valentin Uritescu a murit vineri seara, la vârsta de 81 de ani, după o lungă suferință. A luptat cu boala pe care o avea de zeci de ani, dar în ultima vreme afecțiunea i s-a agravat, astfel că maestrul a fost nevoit să își încheie cariera. Marele actor și-a făcut testamentul încă de acum aproape un deceniu, crezând că suferința nu-l va mai lăsa să trăiască prea mult. Foștii săi colegi, mari nume din teatrul și filmul românesc, îi deplâng acum moartea și rămân doar cu amintirea scenelor jucate alături de talentatul și jovialul actor.

Când i-a fost descoperită boala

Actorul, care împlinise venerabila vârstă de 81 de ani pe 4 iunie, își dorea foarte mult ca după trecerea sa în neființă să fie înmormântat în localitatea sa natală, Vinerea din județul Alba. Suferea de zeci de ani de o boală necruțătoare. La vârsta de 33 de ani a fost diagnosticat cu Sindrom Extrapiramidal, o afecțiune degenerativă similară cu boala Parkinson. În ultimii ani de viață, suferința actorului s-a accentuat, fiind internat în spital de mai multe ori.

„Fac tratamente de la 30 și ceva de ani, iau în fiecare zi două pastile”, declara Valentin Uritescu în urmă cu mai mulți ani într-un interviu pentru cancan.ro.

Din cauza bolii, în 2010, marele actor a fost nevoit să părăsească scena teatrului de teamă că afecțiunea i-ar putea periclita prestația artistică. Ulterior a publicat o serie de 3 volume autobiografice: „Aşa sunt eu, prost”, „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri” și „Bântuit de vieţile altora”.

De ce Valentin Uritescu nu a mai urcat pe scenă în ultimii ani
Valentin Uritescu a publicat o serie de 3 volume autobiografice

Testamentul lui Valentin Uritescu

Înaintea publicării unuia dintre ele, Valentin Uritescu povestea:

„Într-un final am terminat cartea, sunt foarte mulțumit. Acum o mai iau la puricat cam de doua ori, să fiu sigur că e scrisă așa cum trebuie. Mă rog la Dumnezeu să-mi dea sănătate și să mă mai țină pe Pământ măcar până în vara anului viitor. Pe 4 iunie, de ziua mea, când împlinesc 74 de ani, îmi doresc să fac lansarea cărții. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sindromul e bland la mine și că îl pot ține sub control cu medicație. Fac tratamente de la 30 si ceva de ani, iau în fiecare zi doua pastile”, a declarat Valentin Uritescu, pentru sursa citată.

Deși maestrul și-ar fi dorit ca ultimii ani din viață să îi petreacă la țară, marele său vis nu s-a împlinit. Ultimii ani si i-a petrecut într-un centru de îngrijire privat, acolo unde era vizitat constant de soția lui, Valeria, cea cu care avea o căsnicie de aproape 50 de ani.

„După lansarea cărții, îmi doresc să mă retrag la țară. Mi-ar placea sa am o gradină, să pun legume, să am viță de vie. Soția mea nu prea agreează viața la țară, dar mi-ar plăcea măcar vara să stăm acolo, și iarna când e frig, la oraș. Eu iubesc natura, urăsc ideea că aș putea să mor între betoanele astea din București. Oricum, atunci când îmi va veni vremea, îmi doresc să fiu înmormantat în localitatea mea natală, lângă strămoșii mei. Am vorbit deja cu primarul de acolo și știe ce-mi doresc, am făcut toate aranjamentele pentru asta. Când îmi va veni ceasul, voi fi înmormantat în locul de veci făcut de tatăl meu, unde se odihnesc toți predecesorii mei”, a mai spus Valentin Uritescu.

Marii actori români deplâng dispariția lui Valentin Uritescu

Vestea dispariției marelui actor a i-a îndurerat pe colegii acestuia. Printre ei se numără Cosmin Șofron, unul dintre actorii mai tineri care au jucat alături de Valentin Uritescu în filmul „Noi, cei din linia întâi”, acolo unde a interpretat rolul sergentului „Șaptefrați”. Șofron își amintește că în pauzele de filmări, marea distracție era jocul de cărți.

„Nu ratam aproape nicio pauză din timpul acelor filmări fără a juca șeptic. Era ceva aparte, care ne-a legat. În plus, stilul său mucalit, de un umor cu totul aparte, greu de înțeles de către mulți din jur, l-a evidențiat mereu”, a declarat Cosmin Șofron pentru impact.ro.

„Din păcate, actorii mari de odinioară dispar. Dacă e să-mi doresc ceva e ca în locul lor să vină alții, la fel de buni și de importanți. Cuvintele sunt prea mici pentru a exprima ce înseamnă plecarea lui Valentin Uritescu dintre noi!”, a adăugat același Cosmin Șofron.

Rodica Mandache: „M-a înjurat verde-n față, dar cu dragoste”

Rodica Mandache i-a fost partenera lui Valetin Uritescu pe scenă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și la Teatrul Național din București. Își amintește cu drag de fostul ei coleg și de talentul imens pe care îl avea în arta actoriei.

„Valentin Uritescu a fost unul dintre actorii care au avut nebunia scenei. Pur si simplu intra în tranșă atunci când călca pe scenă. Am jucat de multe ori împreună, dar de fiecare data te făcea să-l respecți. Genul lui era unul bonom, un mucalit din fire, dar după mine era și un mare romantic. Dacă vreți, era ca apa dintr-un acvariu atunci când juca.

Lângă el puteau înota toți colegii de scenă, nu ținea să se impună. Și chiar dacă era bonom, când dădea interviuri m-a surprins de fiecare dată că se transforma incredibil, intra în pielea unui academician. Îmi amintesc câ înainte de 1989 am filmat împreună , în regia lui Cornel Diaconu. La un moment dat, aveam o scenă în care toți partenerii mei de film, Valentin Uritescu, Geo Costinu și Florin Zamfirescu tremurau. Dar tremurau serios, din nu mai știu ce motive. Și atunci am spus ceva de genul . Iar el s-a întors către mine și m-a înjurat! M-a înjurat verde-n față, dar cu dragoste! Mă tem că nu pot să explic foarte bine scena aceea de acum peste 30 de ani, niciodată filmată!”, a declarat Rodica Mandache, conform aceleiași surse.

De ce Valentin Uritescu nu a mai urcat pe scenă în ultimii ani
Valentin Uritescu

Florin Zamfirescu despre cum și-a speriat Valentin Uritescu de moarte soția: „A leșinat și și-a petrecut toată noapte la spital”

Florin Zamfirescu i-a fost partener de scenă de câteva ori lui Valentin Uritescu, iar cei doi aveau o legătură specială. Zmafirescu a povestit cum s-a desfășurat ultima lor întâlnire.

„În urmă cu vreo doi ani am ajuns în orașul lui natal, în Cugir. Și am zis să-i fac o bucurie, așa că l-am sunat. Când a auzit unde sunt, mi-a spus doar atât: . Și i-am urmat sfatul! Și azi regret că nu am cumpărat mai multe kilograme de crenvurști, să iau cu mine la București, atât erau de buni!”. Iar a doua vine din amintirile breslei noastre. Nu am fost de față, dar la un moment dat a jucat o scenă într-un film în care i s-a crăpat capul.

Pentru asta a fost machiat ca la carte, de niște nemți care erau tare buni în treaba asta. Ce mai arăta de jurai că e real, cu creieri pe afară. I-a plăcut atât de mult că la finalul zilei a decretat că nu se mai demachiază și că pleacă acasă exact așa cum era, machiat. O mașină l-a dus până în fața blocului unde stătea, a ajuns în fața ușii și la întrebarea soției , a răspuns ușor pierit, . Ce a urmat nu vă mai spun! Nevastă-sa a leșinat și și-a petrecut toată noapte la spital, fiindcă a chemat salvarea pentru biata femeie!”, a povestit actorul.

Silviu Biriș: „Era un om foarte bun și un actor de primă mână”

Chiar dacă nu s-au intersectat de prea multe ori din punct de vedere profesional, actorul Silviu Biriș spune că la primul și singurul lor spectacol împreună, Valentin Uritescu i-a lăsat o impresie deosebită.

“Am jucat cu dânsul doar într-un singur spectacol și chiar și atunci în scene diferite. El juca rolul lui Sf. Petru (în piesa „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino” – n.r.) și era adorabil. Publicul îl iubea.

Era un om foarte bun și un actor de primă mână”, a declarat Silviu Biriș pentru Ego.ro.

Valentin Uritescu va fi îngropat luni, 20 iunie, la ora 12, în Cimitirul Sfântul Gheorghe (Cimitirul Parohial 2 sau Pantelimon 2).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *