De unde se îmbrăca Elena Ceaușescu. Avea o obsesie pentru bijuterii

Era propriul său stilist

Scris de: Daoud Andra

05 Jan. 2024

Elena Ceaușescu a fost, fără doar și poate, un personaj puternic și controversat, Povești despre soția fostului dictator Nicolae Ceaușescu circulă și în ziua de astăzi, iar cei care au cunoscut-o nu pot uita interacțiunile cu ea. Avea o pasiune pentru haine și bijuterii și nicio apariție a sa nu era lăsată la voia întâmplării.

Elena Ceaușescu și pasiunea ei pentru modă

Dacă primele doamne din ziua de azi au o armată de stiliști care se ocupă de imaginea lor, se pare că Elena Ceaușescu era propriul stilist. Soția fostului lider comunist își alegea singură hainele, potrivit celor care au cunoscut-o, și avea o sursă de inspirație cu care nu dădea greș: revista germană Neckerman.

De altfel, acel catalog de modă era folosit drept inspirație de multe femei în perioada comunistă. Și publicația Burda, o revistă cu tipare pentru croitorie, era sursă de inspirație pentru Elena Ceaușescu. Aceasta își alegea modelele și cumpăra materiale de calitate din străinătate, pe care le ducea mai apoi la croitor pentru a-i confecționa ținutele, după cum a dezvăluit profesoara universitară Lavinia Betea.

Citește și: Ce educație avea Elena Ceaușescu, de fapt. Cum a ajuns “savant de renume mondial”, deși avea doar patru clase

”O altă surpriză neimaginabilă a mea a fost aceea de a afla că ea nu a avut niciun fel de stilist și că se îmbrăca de una singură. Și se îmbrăca având la dispoziție cam ce aveam și eu. Se uita pe revistele Neckerman. Ce era Neckerman-ul? Un catalog nemțesc de confecții pret-a-porter. Confecții de serie. Și ce era Burda? Era o revistă cu tipare pentru croit.

Ea se uita pe acele reviste și aducea materiale din străinătate, asta cumpăra, multe materiale, alegea modelele, știind ce o avantajează, se uita înainte ce se purta, se informa asupra protocolului la întâlnire, cu ce se merge, cu rochie lungă, cu bijuterii și nu încălca protocolul.”, a povestit Lavinia Betea, autoarea biografiei Elenei Ceaușescu, în cadrul unui podcast.

Citește și: Numele purtat de Elena Ceaușescu înainte de căsătorie. Cum o chema, de fapt. Avea o poreclă amuzantă la țară

De unde se îmbrăca Elena Ceaușescu. Avea o obsesie pentru bijuterii
Elena Ceaușescu se inspira din revistele străine de modă

Avea o colecție impresionantă de bijuterii

Pe lângă ținutele copiate din reviste, Elena Ceaușescu avea și o colecție impresionantă de bijuterii din aur și pietre prețioase. Chiar dacă nu le afișa ostentativ atunci când apărea în public, aceasta deținea un adevărat tezaur. Stau mărturie inventarele existente, pe care autoarea biografiei Elenei Ceaușescu le-a văzut.

”Era un adevărat tezaur și când spun acest lucru, mă bazez pe anumite inventare pe care le-am văzut. Inventare de la gospodăria de partid, unde erau inventariate bijuteriile primite în diverse țări, în Pakistan, în Iran, în Australia, în China și unde acestea erau descrise în sensul de colier metal galben, pietre albastre, greutate și atât. Nu era trecută valoarea. Nu știm unde sunt acestea. Nu știm unde se află.”, a mai spus Lavinia Betea, în cadrul aceluiași interviu.

Citește și: Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu din tinerețe. “Era subțire și înaltă”. Ce poreclă rușinoasă avea

Cum a sfidat-o Elena Ceaușescu pe Regina Elisabeta

O poveste care circulă în spațiul public îi are ca protagoniști pe Nicolae și Elena Ceaușescu, pe de-o parte, și pe Regina Elisabeta a II-a, pe de altă parte. Cuplul a efectuat o vizită la Londra, în 1978, unde s-a întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a și cu Prințul Philip. Elena Ceaușescu a refuzat să respecte protocolul și nu a făcut reverența de rigoare în fața suveranei.

Gestul său, considerat ofensator de mulți, se explică prin faptul că soția dictatorului nu se considera supusa reginei. Dacă ar fi respectat protocolul, ar fi creat un scandal fără precedent în blocul comunist.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *