Diferența dintre pâinea neagră și cea plină de coloranți. Cum le deosebești, 3 trucuri care te ajută să faci alegerea corectă

Diferența dintre pâinea neagră și cea plină de coloranți. Cum le deosebești, 3 trucuri care te ajută să faci alegerea corectă

Pâinea neagră poate fi realizată dintr-o varietate de ingrediente, în funcție de rețeta folosită de producător sau de metoda de preparare. În general, pâinea neagră conține făină integrală sau o combinație de făină albă și făină integrală. Făina integrală este mai bogată în nutrienți și fibre decât făina albă și conferă pâinii o culoare mai închisă și un gust mai bogat.

Ce trebuie să știi despre pâinea neagră autentică

Un alt ingredient este apa, esențială în prepararea pâinii, fiind folosită pentru formarea aluatului și la activarea drojdiei. De asemenea, nu lipsesc drojdia (face aluatul să crească și să devină pufos și aerat) și sarea (îmbunătățește gustul pâinii și ajută la controlul procesului de fermentare). Mai trebuie să știi că unele rețete de pâine neagră pot include și alte ingrediente, cum ar fi semințe de chia, susan, in sau nuci.

Este important de menționat că rețetele de pâine neagră pot varia considerabil în funcție de regiune, tradiție și preferințele personale ale bucătarului. În plus, unele produse comerciale pot conține și aditivi alimentari, cum ar fi îndulcitori sau conservanți, în funcție de marca și de procesul de fabricație.

Cum o deosebești de pâinea vopsită cu mulți coloranți

Pâinea negră adevărată are un aspect compact și o greutate pe măsură, spre deosebire de cea albă, vopsită cu coloranți, care este mai umflată și mai ușoară. Puțină lume știe că anumiți producători folosesc tot felul de coloranți sintetici sau cacao și pudră de carmin pentru ca pâinea să capete acel aspect „sănătos”. Din păcate, nu este exclus să găsești pâine colorată cu cenușă de făină sau caramel!

Citește și Câte calorii are o felie de pâine graham. Detaliul esențial pe care mulți nu-l cunosc, prin ce diferă de pâinea albă

Detalii de care să ții cont

Atunci când nu știi să faci alegerea corectă, ține cont de aceste trei criterii:

Aromă

Miroase pâinea și dacă aroma este prea dulceagă sau nu se apropie de mireasma boabelor de grâu, înseamnă că este colorată cu pastă de caramel sau cu alți coloranți folosiți în patiserie drept cacao.

Textură/Aspect

O pâine neagră falsificată are coaja fină și lucioasă, iar textura este uniformă, spre deosebire de cea adevărată, cu o coajă ușor crăpată, iar în textura ei se pot vedea fibrele bobului de grâu. Aceasta din urmă trebuie să fie mai grea și mai densă, în niciun caz pufoasă, așa cum se prezintă pâinea albă. Așadar, pâinea neagră autentică nu va fi niciodată pufoasă, ci are un aspect compact şi o greutate pe măsură.

Culoarea

Puțină lume știe că pâinea neagră adevărată nu este chiar atât de închisă la culoare, cum o fac producătorii necinstiți. Dacă e colorată artificial sau cu pudră de carmin și cacao, pâinea capătă o nuanță maronie foarte închisă și uniformă. Motivul pentru care pâinea neagră autentică nu are o culoare închisă uniformă este că fibrele din făină nu se distribuie uniform în aluat.

Vezi și Nu mai arunca pâinea rămasă. O poți folosi în numeroase moduri în bucătărie, vei rămâne surprins

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *