Diferența dintre șampanie și vin spumant. Nu mulți știu să facă deosebirea

Nu orice vin spumant este șampanie

Scris de: Daoud Andra

11 Sep. 2023

Diferența dintre șampanie și vin spumant. Nu mulți știu să facă deosebirea

Atunci când vine vorba despre vinuri spumante, majoritatea oamenilor se referă la ele cu denumirea de șampanie. Această băutură cu gust ușor înțepător nu ar trebui însă să fie confundată cu orice tip de vin spumant. Care este diferența dintre șampanie și vin spumant și de ce mulți oameni folosesc greșit termenul de ”șampanie”.

Cum se face vinul spumant

Vinul spumant este o băutură fină, care poate fi savurată ca atare sau inclusă în diverse cocktailuri. Pentru ca vinul să capete acele bule care îi dau textura înțepătoare, el trebuie să treacă prin două procese de fermentare. Prima fermentare este asemănătoare cu a vinului obișnuit. Cea de-a doua este esențială, pentru că pe parcursul acestui proces, vinul reține dioxid de carbon, devenind spumant.

Citește și: Cum se bea corect șampania. Detaliul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum

În cadrul celei de-a doua fermentări, vinul este supus unei presiuni de maximum 6 bari. Din acest motiv, vinul spumant trebuie să fie ambalat în sticle rezistente, iar dopul să fie asigurat cu acea sârmă pe care o regăsim la toate sticlele. Atunci când se referă la vin spumant, mulți oameni îl numesc șampanie. De cele mai multe ori, acest termen este utilizat greșit, pentru că nu toate vinurile spumante îndeplinesc caracteristicile șampaniei.

În ce pahare se servește șampania
Șampanie și pahare

Diferența dintre șampanie și vin spumant

Există câteva diferențe clare între vin spumant și șampanie. Prima și cea mai importantă are legătură cu locul în care a fost produsă băutura respectivă. Denumirea de șampanie provine de la localitatea Champagne, din Franța. Acest substantiv propriu a devenit comun, dând numele băuturii spumante produse aici. Așadar, iată care sunt diferențele dintre vinul spumant obișnuit și șampanie!

Citește și: Băutura care te hidratează cel mai bine pe timp de caniculă. Asta te va surprinde total, nu e vorba de apă

Locația

Așa cum am menționat anterior, doar vinurile spumante produse în localitatea din nord-estul Franței se pot numi șampanie. Chiar dacă sunt de proveniență franțuzească, dar sunt produse în alte regiuni, vor fi considerate vinuri spumante, nu șampanie. Localitatea Champagne are o tradiție de peste 300 de ani în producerea acestei băuturi. A doua fermentație se produce în sticlă, iar metoda a fost perfecționată de călugărul Dom Perignon.

Solul și clima

Doar strugurii din podgoriile din regiunea Champagne sunt folosiți pentru fabricarea șampaniei. Solul și clima specifice zonei fac ca băutura să aibă un alt gust față de orice alt vin spumant. Sunt soluri calcaroase, care favorizează drenarea apei și ajută la reglarea temperaturii. Astfel, vinurile spumante produse aici au o mineralitate și o delicatețe specifice.

Citește și: Băutura pe care nu trebuie să o consumi după-amiaza sau seara, dacă vrei un somn odihnitor. Specialistul spune clar

Soiurile de struguri

Șampania se face în principal din două soiuri de struguri roșii și unul alb. Este vorba despre Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay. Vinul spumant, pe de altă parte, se face și din alte soiuri de struguri, în principal struguri albi. Motivul pentru care șampania este deschisă la culoare, deși este făcută în mare parte din struguri negri, are legătură cu presarea rapidă. Reziduurile de struguri nu stau mult timp în contact cu mustul, iar acesta nu prinde culoarea lor.

Citește și: Băutura pe care Bianca Drăgușanu nu o consumă niciodată: „Sunt foarte mândră de mine”. Secretul nebănuit al siluetei ei

Tipuri de vinuri spumante, în funcție de zona de unde provin

Șampanie – produsă în regiunea Champagne, din nordul Franței;
Prosecco – provine din regiunea italiană cu același nume, mai dulce decât șampania;
Lambrusco – un vin din categoria frizzante, cu o cantitate mai mică de dioxid de carbon, produs tot în Italia;
Cava – se face în Catalonia, Spania, are o aromă florală;
Cremant – un vin spumant franțuzesc, produs pe Valea Loarei, asemănător șampaniei;
Sekt – produs în Germania, are o concentrație mai mică de alcool și un nivel mai scăzut de dulceață.

Pe lângă aceste sortimente, mai există și vinuri spumante rose sau chiar roșii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.4 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *