În primele săptămâni după naștere, multe mame încearcă să recupereze somnul dormind în același timp cu bebelușul. Totuși, un studiu recent publicat în revista Sleep arată că acest sfat nu este eficient. Cercetarea evidențiază că problema principală nu este cantitatea totală de somn, ci calitatea acestuia, mai precis lipsa perioadelor lungi de somn neîntrerupt. În primele zile după naștere, mamele își pierd o mare parte din somnul neîntrerupt, ceea ce le afectează starea de bine și sănătatea mentală.
Venirea pe lume a unui nou-născut schimbă radical viața părinților, iar oboseala devine o constantă pentru proaspetele mămici. Conform studiului, nopțile fără somn și întrerupte des sunt o experiență comună. Studiul realizat pe 41 de mame primipare cu vârste între 26 și 43 de ani arată că, în prima săptămână după naștere, durata medie a somnului a scăzut de la aproximativ 7 ore și 48 de minute pe noapte, înainte de sarcină, la doar 4 ore și 24 de minute.
În plus, cea mai lungă perioadă de somn neîntreruptă a scăzut de la 5 ore și 36 de minute la doar 2 ore și 12 minute în aceeași perioadă. Un procent semnificativ dintre participante au declarat că au trecut mai mult de 24 de ore fără să doarmă în primele zile după naștere. Pierderea somnului neîntrerupt în perioada postpartum a fost considerată cea mai surprinzătoare descoperire.
Adesea se recomandă ca mamele să doarmă atunci când doarme și bebelușul pentru a recupera somnul pierdut. Studiul însă arată că acest sfat nu este foarte util, pentru că somnul bebelușilor durează, de regulă, cel mult două ore și este foarte fragmentat. Astfel, mamele care dorm „pe bucăți” nu beneficiază de perioade lungi și continue de odihnă, ceea ce este important pentru refacerea fizică și psihică.
Cercetătorii au descoperit că între săptămânile 2 și 7 după naștere, mamele dorm în medie doar 3 ore și 12 minute neîntrerupt, iar între săptămânile 8 și 13, perioada de somn neîntrerupt crește doar la aproximativ 4 ore și 6 minute. Acest somn fragmentat nu doar că le epuizează, dar le face și mai vulnerabile din punct de vedere psihic, crescând riscul de depresie postnatală.
Chiar dacă tentația de a dormi în același timp cu bebelușul este mare, este important să se găsească alte metode pentru a ajuta mamele să se odihnească mai bine. Este important să se țină cont de nevoile crescute de somn ale mamei imediat după naștere și să se ofere un sprijin real în primele săptămâni postpartum.
Partenerii și familia trebuie să se implice mai mult: să preia unele dintre sarcinile legate de îngrijirea copilului sau să le permită mamelor să aibă perioade neîntrerupte de odihnă. Strategia cea mai bună nu este doar să doarmă când doarme copilul, ci să protejăm momentele de somn continuu.
Specialiștii în somn și sănătate recomandă câteva metode pentru a îmbunătăți calitatea somnului noilor mame. Printre acestea se numără crearea unui mediu liniștit și întunecos pentru somn, evitarea ecranelor înainte de culcare, și menținerea unui program regulat de odihnă cât de mult posibil.
Un alt sfat important este ca mamele să ceară ajutor atunci când simt că oboseala le copleșește și să nu ezite să discute cu medicul sau cu un specialist în sănătate mintală dacă apar simptome de depresie postnatală.