Caisele sunt unele dintre cele mai aromate fructe de vară. În această perioadă se găsesc deja în piețe și în livezi, fiind ideale pentru a prepara din ele dulceață, gem, compot sau marmeladă. Rețeta de dulceață de caise fără zahăr este foarte ușor de preparat și este ideală pentru cei care țin dietă, dar și pentru copii. Cu se să înlocuiești zahărul pentru a obține cel mai bun rezultat.
Dulceața de caise este parfumată și aromată și se potrivește în multe combinații alimentare. Poate fi savurată cu clătite, dar și întinsă pe o felie de pâine prăjită cu unt, la micul dejun. În general, dulceața se prepară din cantități egale de fructe și zahăr. Dacă vrei să pregătești varianta dietetică, poți renunța la zahărul din rețetă.
Caisele nu sunt suficient de dulci pentru a fi transformate în dulceață ca atare. În plus, au nevoie de un agent care să lege compoziția și să îi ofere textură de gem. Din acest motiv, se folosește suc de mere concentrat. Merele conțin o cantitate mare de pectină, o fibră care îndeplinește mai multe roluri. Aceasta este un aditiv alimentar natural, dar și emulgator, stabilizator și agent de îngroșare.
Citește și: De ce nu se leagă dulceața. Greșeala banală care strică tot, ce trebuie neapărat să eviți
Ingrediente:
Mod de preparare:
Mai întâi se prepară sucul de mere, care va fi folosit ulterior la dulceață. Merele se spală, se taie în bucăți și se pasează. Poți folosi un robot de bucătărie sau un storcător care le presează la rece. Merele se folosesc întregi, cu tot cu coajă și cotoare.
Piureul de mere se pune într-un vas și se fierbe la foc potrivit, amestecând în continuu. Este important să amesteci, pentru că se poate lipi de cratiță și se poate arde. Când cantitatea a scăzut la jumătate și apa s-a evaporat complet, poți opri focul. Sucul de mere se trece printr-o sită fină și se pune din nou în cratiță.
Mai departe, urmează să pregătești caisele pentru dulceață. Acestea se spală cu apă rece și se taie mai întâi în jumătăți. Se îndepărtează sâmburele, precum și părțile lovite sau stricate ale fructelor. Se taie caisele cubulețe și se adaugă peste siropul de mere. Dacă vrei să obții o dulceață cu bucăți mai mari, taie caisele în sferturi. Acestea se vor mai sfărâma și în timpul fierberii.
Citește și: Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat
Pune caisele în sirop și fierbe-le, având grijă să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață. Dulceața de caise se fierbe timp de o jumătate de oră, din momentul în care a dat în clocot, amestecând constant. Când este gata, se oprește focul și se lasă câteva minute să se răcorească.
Pregătește borcane sterilizate, în care vei pune dulceața fierbinte. Pune borcanele pe un blat din lemn sau pe o tavă și toarnă dulceața în ele. Închide capacele și întoarce borcanele cu capacul în jos. În acest fel, vei împiedica aerul să intre în borcane, iar dulceața nu va face floare.
Acoperă borcanele cu prosoape sau cu o pătură, pentru ca acestea să se răcească treptat. Dulceața de caise poate fi ulterior depozitată în cămară sau în beci.