E păcat să mergi la altă biserică dacă ești ortodox. Ce spun preoții

E păcat să mergi la altă biserică dacă ești ortodox. Este una dintre cele mai de sîntâlnite întrebări ce a stârnit controverse de-alungul timpului.
E păcat să mergi la altă biserică dacă ești ortodox. Ce spun preoții

E păcat să mergi la altă biserică dacă ești ortodox. Aceasta este una dintre afirmațiile pe care le-ați auzit măcar odată în viață. Sunt mulți care cred că nu pot intra într-o altă biserică din cauza religiei din care face parte. Însă, preoții vin cu câteva argumente și explicații, ce vă vor lămuri cu siguranță. Iată mai jos, dacă e păcat să mergeți la altă biserică dacă ești ortodox.

E păcat să mergi la altă biserică dacă ești ortodox?

Este una dintre cele mai de sîntâlnite întrebări ce a stârnit controverse de-alungul timpului.

Mulți români cred că dacă intri și te rogi într-o biserică creștină, tu fiind ortodox, faci un păcat. Asta se datorează și afirmațiilor controversate făcute în trecut de ÎPS Teodosie.

 

Mulți creștini ortodocși cred că este păcat să intre într-o biserică catolică. Astfel de convingeri sunt întărite de afirmații precum cele făcute în toamna anului trecut de către arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

„E mare păcat dacă un ortodox merge într-o biserică catolică. Duce-ți-vă undeva la o biserică ortodoxă greacă sau undeva. În Anglia sunt și biserici ortodoxe și rusești”, a spus ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, anul trecut.

Reacția Bisericii Ordodoxe

În urma acestor afirmații, Biserica Ortodoxă a venit cu prima reacție, pentru ca credincioșii să nu creadă un neadevăr. Astfel că, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au oferit o poziție pe această temă, negând tot ceea ce susține arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Afirmația lui a stârnit nenumărate controverse, iar reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au oferit o poziție pe această temă, care contrazice afirmațiile extreme ale lui ÎPS Teodosie.

„Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile „ziduri” ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor.

A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței.

Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat.

Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Ce spun catolicii

„Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie, cu atât mai mult cu cât ceea ce se întâmplă în străinătate, situaţia este cumva specială, întrucât mulţi catolici care ar avea nevoie şi nu găsesc o biserică, noi îi îndemnăm să meargă la biserica creştină cea mai apropiată.

(…) Aşteptăm o reacţie din partea Patriarhei, poate o dezicere, vizavi de această declaraţie a IPS Teodosie.”, a spus Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti

Pe site-ul Doxologia.ro, preotul Constantin Sturzu a răspuns unei persoane care avea aceeași nelămurire cu privire la intrarea în altă biserică, în cazul în care sunteți de religie ortodoxă.

„Păcat nu este. Dar, pe cât este cu putință, când avem de ales, e de preferat să participăm la slujbe acolo unde slujește duhovnicul nostru.

E important ca legătura cu el să nu fie doar la scaunul de spovedanie știind bine că, rugându-ne împreună, mai ales în Sfânta Liturghie, întărim comuniunea dintre noi.

Dar dacă nu se poate acest deziderat sau vă regăsiți mai mult în modul în care se slujește în altă biserică decât cea în care este slujitor duhovnicul, atunci faceți cum vă dictează inima și conștiința, nu greșiți. Doar să nu uitați să vă rugați și pentru cel ce vă este povățuitor, oriunde ați merge.

Bucurie de la Dumnezeu s-aveți!”, susține Pr. Constantin Sturzu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *