Ego Life ediția 5. Așa cum ne-a obișnuit, în fiecare zi de luni de la ora 21:00, Dana Săvuică și invitații săi dezbat cele mai fierbinți subiecte. În ediția din această seară, carismatica moderatoare îi va avea alături pe dr. Crstian Andrei și lifestyle managerul Maria Andrei și împreună vor discuta despre afecțiunea care în ultimul timp a cunoscut o răspândire incredibilă pe întreg mapamondul și care afectează toate sferele sociale: depresia.
În ultimii ani, în special pe fondul pandemiei, incidența cazurilor de depresie a crescut îngrijorător de mult la nivel global. Potrivit ultimelor statistici, aproximativ 40 de milioane de oameni din țările membre ale Uniunii Europene suferă de depresie. Adică 4,3% din populația UE se confruntă cu această afecțiune. Însă în realitate, cel mai prbabil cifra este și mai mare.
În ceea ce privește țara noastră, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, în urmă cu doi ani în România erau înregistrate peste 500.000 de persoane cu afecțiuni psihice, numărul acestora fiind de două ori mai mare decât în urmă cu zece ani.
„Depresia este o formă de inhibiție a sistemului nervos din cauza expunerii susținute și de jur-împrejur a unor factori negativi. Pentru ca o ființă normală să facă depresie, este necesar ca ea să fie înconjurată de lucruri negative, deci nu doar unul, ci mai multe.”, explică doctorul Crstian Andrei.
Multă lume confundă însă depresia cu tristețea trecătoare. Pentru a nu cădea în această capcană este nevoie să deosebim simptomele.
„Ca să ne imaginăm cum arată un om cu depresie, cum arătăm noi cu depresie, arătăm ca o corabie care mai plutește, dar nu are vânt în pânze, nu suflă vântul. Stă pe loc. Adică nu te mobilizezi dimineața, nu îți vine să ai inițiative, pare că ai sta degeaba și nu ai face nimic, nu te mai bucură mare lucru, te gândești că nu prea mai ai așa mare valoare.”
Incidența acestei boli a început să crească și în rândul persoanelor tinere și foarte tinere. Numărul copiilor și adolescenților diagnosticați cu depresie, ADHD sau autism este îngrijorător de mare și crește de la an la an. Cauzele sunt multiple, de la problemele din familie și până la bullying sau comportament ostil în unitățile de învățământ.
„Un copil cuminte care stă frumos pe canapea și nu face nicio prostie are depresie, garantat. Un copil care este cuminte, cuminte, trebuie dus la medic, pentru că un copil ar trebui să se joace, să fie curios, expansiv. Noi toți avem în noi o doză de expansivitate. Când îți este bine îți vine să intri în vorbă cu lumea să povestești ce ai mai făcut, îți vin idei. Dacă nu îți vine nicio idee, atunci este un semn de întrebare”, a mai spus medicul.