Ego Life ediția 6. În emisiunea moderată de Dana Săvuică și difuzată în exclusivitate pe Ego.ro, în fiecare luni de la 21:00, va fi abordat un subiect de real interes în societatea de astăzi: diferența dintre generații. Cu toate că întotdeauna a existat o prăpastie între generațiile părinților și ale copiilor, specialiștii consideră că diferențele cele mai mari sunt între generația actuală sau generația Z, așa cum i se mai spune și generațiile anterioare.
În ultimele două decenii, tehnologia a avansat cu o viteză uimitoare, iar odată cu ea s-a schimbat și modul de gândire al oamenilor, în special al noilor generații. Putem spune că diferența tehnologică reprezintă cea mai mare prăpastie dintre generația Z și părinții lor.
Generația Z este dependentă de tehnologie, iar metodele de comunicare cel mai des utilizate sunt rețelele sociale. Acest lucru vine și cu un revers al medaliei. Potrivit profesorului din Bakersfield, California, Jeremy Adams, statisticile arată că rata depresiei printre adolescenţi a crescut cu 63% din 2007 până în 2017, în timp ce rata de suicid este cu 56% mai mare. Totodată, specialistul afirmă că tinerii de astăzi vor fi nepregătiţi pentru viitor.
În 2014, un general al armatei americane atrăgea atenția asupra faptului că majoritatea tinerilor nu mai pot fi înrolați pe motiv de neeligibilitate: „Calitatea persoanelor dispuse să se înroleze în armată a scăzut rapid”, 71% dintre tinerii de 17-24 de ani erau neeligibili din cauza obezităţii, a cazierului judiciar, a sănătăţii mintale sau a problemelor legate de droguri.
Totodată, se cunoaște faptul că tinerii și copiii din ziua de astăzi au o disponibilitate mult mai mare de a învăța lucruri noi, iar în unele cazuri îi pot uimi chiar și pe specialiști. Psihologul Sofia Dumitriu povestește cazul unei fetițe de doar 10 ani, cu o minte sclipitoare, ale cărei preocupări nu sunt nici pe departe similare cu ale altor copii de vârsta ei.
„La 10 ani avea întrebări existențiale, și un limbaj, căuta sensul vieții. Nu era ceva patologic, ci întrebările ei erau profund spirituale. Binele, răul, care este adevărul, care este ficțiunea. Citise „Tată bogat, tată sărac” și îmi spunea că ea își plătește ședințele din banii pe care îi are în cont din alocație, iar banii aceea, ea trebuie să îi pună să producă bani mai departe, să aibă venit pasiv.
La 10 ani ea își făcea educație financiară, citea despre extratereștri, spiritualitate, religie. Am înțeles-o și pe mamă care era depășită de copil dar, în același timp, aici este conflictul. Părinții trebuie să țină pasul cu schimbarea și să fie interesați de ce îi interesează pe copii. ”, explică psihologul în cadrul emisiunii Ego Life.
Pentru a ține pasul cu toate aceste schimbări, specialiștii sunt de părere că părinții ar trebui să se educe în acest sens. Însă nu este exclus ca în viitorul apropiat să apară și noi materii în programa școlară care să explice generației Z cum să comunice cu părinții lor.