Elisabeta Lipă, despre pasiunea pentru canotaj și sacrificiile făcute în carieră: „Faci asta că îți place, vrei sa ajungi undeva, vrei să ajungi campion”

Elisabeta Lipă este invitata Danei Săvuică în ediția cu numărul 21 a emisiunii Ego Life.

Marea canotoare româncă, medalitată de 5 ori cu aur la Jocurile Olimpice, a povestit, în cadrul celei de-a 21-a ediții a emisiunii Ego Life, moderată de Dana Săvuică, ce sacrificii a trebui să facă de-a lungul vieții pentru a ajunge la performanțele colosale pe care le-a obținut în carieră. Fosta mare sportivă română le-a oferit, totodată, tinerilor sportivi care vor să ajungă la rezultate similare cu ale sale un sfat prețios.

Elisabeta Lipă, despre pasiunea pentru canotaj și sacrificiile făcute pentru carieră

Elisabeta Lipă a început să practice sportul care avea să-i aducă atâta glorie la vârsta de 16 ani. Le-a spus părinților că vrea să se mute din localitatea natală – Siret, județul Suceava – în București pentru a începe să practice canotajul. Mama ei nu a fost de acord, însă tatăl a fost cel care a susținut-o de la bun început.

„Am avut o copilărie frumoasă. Organizam competiții noi de atunci, făcând mișcare. Sora mea a făcut atletism. Eu fiind mai mică, voiam să fiu ca ea. Educația data de acasă: Să respectăm, să ajutăm, să nu-i facem de râs. Le-am zis că mă duc la canotaj, dar fără să explic bine. Mama a zis să stau acasă, iar tata mi-a zis că dacă îmi place, el mă duce la București. Asta m-a ambiționat să-l fac mândru de mine. Aveam 16 ani. Selecția era la o vârstă mare, acum te duci la 12-13 ani.”

Munca asiduă din spatele performanțelor

Și a pornit pe un drum al sacrificiului, dar care avea să se dovedească plin de succese. A avut în minte un sigur lucru: acela de a deveni campioană, de a câștiga orice competiție la care participă.

„Atunci am fost selecționate circa 50 de fete la clubul Olimpia. Când tata m-a „predat” antrenoarei, i-a spus: „Sunteți mamă, tată, antrenoare. Așa cum v-o dau, vreau să continue”. Dar nu a fost foarte sever. Atunci când îți dorești să ajungi undeva, viața nu e atât de severa. Faci asta că îți place, vrei să ajungi undeva, în sport vrei să ajungi campion. Și dacă vrei să ajungi campion, nu le poți face pe toate în viață.”, a povestit aceasta la emisiunea Ego Life.

Ego Life, ediția a 21-a. Elisabeta Lipă este invitata Danei Săvuică
Elisabeta Lipă și Dana Săvuică, la Ego Life

Ce sfat le dă tinerilor la început de carieră

La 40 de ani și-a încheiat cariera sportivă de performanță, iar când privește în urmă, Elisabeta Lipă se umple de mândrie. Panoplia de medalii este neîncăpătoare: are cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la șase olimpiade; o medalie de aur, nouă de argint și două de bronz la Campionatele Mondiale. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Iar pe 1 iunie, în același an, a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj.

Un asemenea palmares nu se poate obține decât cu sacrificiu… foarte mult sacrificiu, așa cum recunoaște chiar fosta mare sportivă română.

„Nu îmi lipsește nimic. Am început sportul de performanță la 16, am terminat la 40. Am sacrificat tot. M-am căsătorit la 21 de ani. Mi-am cunoscut soțul la 21 de ani. A fost prima dragoste.

Dacă am participat la 6 editii JO, normal că sunt o femeie puternică. Pe cât de puternică, pe atât de sensibilă sunt. Apoi mi-am sacrificat copilul, lăsându-l acasă, el mergâng la școală. M-am întors în cantonament. Am avut susținerea familiei care contează enorm. Le spun copiilor: dedicați-vă trup și suflet acum, apoi recuperați tot ce ați pierdut.”, a spus Elisabeta Lipă.

Emisiunea Ego Life poate fi urmărită luni, de la ora 21:00, pe paginile:

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *