Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică: „Sportul românesc e pe cale de dispariție, trăiește din excepții”

Elisabeta Lipă este invitata Danei Săvuică în ediția cu numărul 21 a emisiunii Ego Life.

Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică la canotaj, avertizează asupra stării în care a ajuns astăzi sportul românesc. Fosta canotoare a dezbătut acest subiect în cadrul emisiunii Ego Life, moderată de Dana Săvuică, și a afirmat că în România acest sector, indiferent de disciplină, a ajuns în moarte clinică, dar mai supraviețuiește doar cu ajutorul unor performanțe individuale, precum cele ale Simonei Halep sau ale lui David Popovici.

Elisabeta Lipă, foc și pară pe guvernanți: „Sportul românesc e pe cale de dispariție. Statul concret ce face?”

Elisabeta Lipă i-a criticat dur pe cei care conduc destinele sportului românesc. În opinia fostei mare canotoare române, medalită de cinci ori cu aur la Jocurile Olimpice, în România, sportul, în ansamblul său, își dă ultima suflare.

Mai este susținut doar de câteva performanțe, notabile de altfel, ale unor sportivi pe care statul român nu i-a ajutat cu nimic, precum Simona Halep și David Popovici.

„Sportul românesc e pe cale de dispariție, trăiește din excepții, dacă cei ce conduc nu se vor trezi… o să vorbim doar de excepții, mi-e greu să vorbim de amintiri. Sportul românesc nu e nici a 5-a roată la căruță, e o spiță la bicicletă.

Dacă ne uităm în urmă o vedem pe Halep în care au investit părinții. La fel, David Popovici, și apoi a intervenit federația, atunci părinții l-au susținut. Aici ne uităm. Sunt excepții. Statul concret ce face?

Dacă statul ar investi de la bază, s-ar schimba. La nivel de comitet olimpic funcționează centrele naționale olimpice de juniori și de tineret. Tot e ceva. Toți sportivii calificați la JO provin din aceste centre. Normal, acestea ar trebui sa crească pentru că federațiile nu mai pot duce atât de mult. Nici comitetul olimpic nu va mai putea duce. Costurile sunt enorme.”

Ego Life, ediția a 21-a. Elisabeta Lipă este invitata Danei Săvuică
Elisabeta Lipă, la Ego Life, emisiunea prezentată de Dana Săvuică

„La noi se spune ca sportul va fi o prioritate națională. Când?”

Elisabeta Lipă, președinte al Federației Române de Canotaj, s-a arătat deranjată de superficialitatea cu care guvernanții noștri tratează sportul românesc și spune că este nevoie de susținere financiară din partea statului pentru ca sportivii care reprezintă România la competiții internaționale să poată concura de la egal la egal cu cei din alte țări.

„Eu am o echipă la nivel de federație cu care lucrez și mi-am creat o echipă de antrenori care sunt în slujba loturilor olimpice. Săptămâna viitoare vom pleca către Munchen unde sunt Jocurile Europene Reunite. Am în desfășurare Campionatele Mondiale de Junior și Tineret. Mondialul de seniori va fi în septembrie. Această echipă are nevoie de susținere financiară. Sportul, în afara de sacrificii, are nevoie de această susținere. Până la acea medalie, trebuie să te califici. După fiecare ediție a JO se schimbă generațiile. Unii se retrag, iar alții de unde să vină? Tot timpul trebuie să te plângi că nu ai, că îți trebuie. Tu te bați cu cei mai buni care nu se plâng, pentru că ei primesc. Acele state investesc. La noi se spune că sportul va fi o prioritate națională. Când?”, a mai spus Elisabeta Lipă la Ego Life.

Emisiunea Ego Life poate fi urmărită în premieră, în fiecare zi de luni, de la ora 21:00, pe paginile:

10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.