Fascinanta poveste a actriței Vasilica Tastaman. Fără studii, dar cu un talent extraordinar, a reușit să cucerească pe toată lumea: „Era bijuterie”

Vasilica Tastaman a debutat pe scena teatrului la 14 ani

Scris de: Daoud Andra

24 Nov. 2022

Au trecut aproape 20 de ani de când actrița Vasilica Tastaman s-a stins din viață. A fost una dintre cele mai efervescente prezențe scenice, iar calitățile ei nu au fermecat doar publicul, ci și numeroși bărbați celebri. A jucat în filme cunoscute, alături de nume mari ale cinematografiei, chiar dacă nu avea studii de actorie, ci doar un talent uriaș.

Povestea incredibilă a actriței Vasilica Tastaman

Vasilica Tastaman a fost una dintre cele mai iubite actrițe românce în epoca de aur. S-a născut pe 6 octombrie 1933, la Brăila, iar anul acesta ar fi împlinit 89 de ani dacă ar mai fi trăit. A fost răpusă însă la vârsta de 70 de ani, de o hepatită netratată.

Debutul pe scena de la teatru a avut loc în copilărie, în orașul natal. La 14 ani a rămas orfană și, fără un sprijin din partea familiei, nu a avut cum să studieze teatru. A ajutat-o însă Elvira Petreanu, soția nepotului poetului Ion Manolescu. Aceasta i-a predat lecții de dicție, i-a arătat ce postură trebuie să aibă și cum să dea replicile pe scenă. La vârsta majoratului, era deja angajată la Teatrul Giulești din Capitală.

Citește și: Cum i-a visat Olga Bălan pe Stela Popescu și Alexandru Arșinel: „Tocmai din dragostea pe care o aveam pentru ea”. Gestul incredibil făcut în semn de apreciere VIDEO EXCLUSIV

„Moni Ghelerter tocmai punea în scenă ‘Familia Covaci’. Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reșou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în decor apărea câte o sofa și mașiniștii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă, ca să dorm pe ea.”, povestea Vasilica Tastaman, despre debutul ei în lumea artistică.

Fascinanta poveste a actritei Vasilica Tastaman
Vasilica Tastaman, alături de Stela Popescu

Lucia Sturdza Bulandra a fost mentorul ei

Actrița povestea în trecut cum a ajuns să îi atragă atenția chiar Luciei Sturdza Bulandra. Acela a fost momentul în care a făcut trecerea către Teatrul Municipal, actualul „Bulandra”. Mai târziu, a jucat și pe scena Teatrului de Comedie, la scurt timp după înființarea acestuia.

„După un spectacol, ușa cabinei mele s-a dat la perete și am auzit un glas puternic: ‘Unde-i aia mică?’ Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr și mi-a spus: ‘Ești actrița mea’. Și a plecat.”, povestea regretata Vasilica Tastaman.

Citește și: Artista otrăvită de soț și declarată moartă de Securitate. Povestea fascinantă a Mihaelei Mihai

Pe cei mai mulți i-a cucerit însă de pe micile ecrane. A debutat în filme în anul 1958, cu rolul Didinei Mazu, în „D-ale carnavalului”. De-a lungul anilor, a jucat alături de nume sonore ale cinematografiei române: Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Dem Rădulescu, Amza Pellea, Florin Piersic. A avut roluri în filme precum: „Veronica”, „Eu, tu și Ovidiu”, seria „B.D. – Brigada Diverse”, „Păcală”, „Astă-seară dansăm în familie”, „Nea Mărin Miliardar”.

„Aș spune, fără ezitare că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea nici un fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era bijuterie. Eu n-am ce să povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea.”, spunea despre ea Radu Beligan.

Dan Tufaru a părăsit-o pe Anda Călugăreanu pentru ea

Pe plan personal, Vasilica Tastaman a avut o viață amoroasă intensă. A fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei, cu care are un băiat pe nume Călin. L-a părăsit mai târziu pentru actorul Dan Tufaru, care la rândul lui era căsătorit când a cunoscut-o. S-a iubit însă și cu alți bărbați celebri, care au fost fermecați de frumusețea ei.

Dan Tufaru, al doilea soț al actriței, era căsătorit cu Anda Călugăreanu în momentul în care s-a îndrăgostit fulgerător de Vasilica Tastaman. El era mai mic decat ea cu 11 ani și, după ce s-a despărțit de Anda Călugăreanu, s-a căsătorit cu Vasilica. Mariajul lor a fost unul intens, dar a durat mai puțin de un deceniu.

„Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu.”, povestea actorul Vladimir Găitan, despre momentul în care cei doi s-au îndrăgostit iremediabil.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.9 22 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Ce să pui în sarmalele murate pentru o aromă divină. Cum se fac, sunt un...
Florin Dumitrescu a plecat din România: „O nouă eră”! Decizia luată după ce a semnat...
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
El este câștigătorul Chefi la cuțite, sezonul 13. Surpriză uriașă la Antena 1! 😲
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat /...
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Racii și alte patru zodii în avantaj. Alinierea planetelor aduce succes
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *