Fasole cu ciolan, rețeta tradițională. Ingredientul care o face mai gustoasă, ce trebuie să adaugi neapărat

Fasole cu ciolan, rețeta tradițională

În fiecare an, pe 1 Decembrie, fasolea cu ciolan nu lipsește de pe mesele românilor. Se prepară destul de ușor și este extrem de gustoasă. Iată mai jos rețeta tradițională de fasole cu ciolan. Există un ingredient căruia trebuie să-i acorzi mai multă atenție deoarece îi oferă un gust aparte.

Fasole cu ciolan, rețeta tradițională. Ce trebuie să adaugi neapărat în ea

Fasolea cu ciolan este probabil cel mai cerut și căutat fel de mâncare pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României și nu numai. Este o rețetă simplă, însă dacă știi și câteva trucuri va fi și mai gustoasă. Nu e nevoie să petreci ore în șir în bucătărie pentru a o prepara.

Ingredientul secret care face ca fasolea cu ciolan să fie un preparat extrem de gustos este chiar fasolea. Aceasta trebuie aleasă cu mare atenție, spun gospodinele. Este recomandat să se folosească fasole cu bob mic, ușor dulceagă.

Vezi și Secretul pentru cea mai savuroasă fasole bătută. Iese un deliciu așa

Încă un secret foarte important pentru ca fasolea cu ciolan să fie foarte gustoasă este ca fasolea să fie lăsată la înmuiat peste noapte. Acest lucru grăbește procesul de fierbere și este recomandat ca o parte din apa în care a fiert fasolea să fie folosită ulterior în mâncare, tot pentru un plus de gust.

Fasole cu ciolan, rețeta tradițională. Cum să o pregătești

Ai nevoie de: 500 de grame de fasole cu bob mic, două cepe, trei morcovi, un păstârnac, un ardei gras, două roșii, două linguri de ulei, boia dulce, sare, piper, o foaie de dafin, o lingură de bulion și un ciolan afumat.

Cum se pregătește:  După ce fasolea a stat la înmuiat peste noapte se scurge apa și se pune la fiert în apă rece. Se lasă până când dă în clocot. Se aruncă prima apă și se pune din nou la fiert alături de ciolanul afumat. După ce observi că ciolanul este fiert, scoate-l și taie-l în bucăți mai mici. Curăță toate legumele și taie-le cubulețe. Pune într-o tigaie cele două linguri de ulei, ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras și călește-le până când devin moi.

Vezi și Secretul ciorbei de fasole. Ce să pui în ea ca să iasă ca la mama acasă. Asta îi dă un gust bun

Adaugă roșiile și mai lasă totul pe foc pentru încă cinci minute. După ce totul este călit pune ciolanul afumat pe care l-ai tăiat în bucăți, bulionul și condimentele, mai lasă pe foc pentru încă cinci minute. Acest amestec se pune peste fasolea fiartă anterior și se mai lasă pe foc pentru 10, maxim 15 minute.  Rețeta este gata!

Există și varianta ca ciolanul să lipsească, mâncarea de fasole transformându-se astfel într-o preparat delicios de post.

Care sunt beneficiile consumului de fasole

Specialiști spun de ce un aliment banal cum e fasolea aduce foarte multe beneficii organismului. Fasolea conține multe fibre, vitamine, minerale și proteine de bună calitate. Aceasta accelerează tranzitul intestinal și ajută la combaterea constipației. De asemenea, protejează inima, ajută la scăderea tensiunii arteriale și previne instalarea bolilor cardiovasculare. Este lipsită de colesterol și este recomandată persoanelor care au un nivel de colesterol crescut. Fasolea este bogată în antioxidanți.

Citește și Pune acest ingredient în fasole ca să fiarbă de două ori mai repede

Există mai multe studii care au arătat că antioxidanții joacă un rol important în prevenirea distrugerii celulelor de către radicalii liberi. Se bănuiește că acest proces previne mai multe tipuri de cancer și întârzie îmbătrânirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…