Flora Năstase, dezvăluiri inedite din culisele afacerii sale cu blănuri. Ce spune despre Elena Ceaușescu, care lansase moda seturilor din vulpe polară în România. EXCLUSIV

”Regina blănurilor” ne învață cum să păstrăm o haină, timp de 20 de ani

”Regina blănurilor din România”, cum i se mai spune celebrului designer Flora Năstase, ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Ego.ro, despre această afacere prosperă, în care activează de peste 30 de ani. Tot ea ne oferă sfaturi importante privind secretele întreținerii unei haine din blană, pentru a beneficia de ea chiar și 20 de ani. Cât privește recuperarea milionului de euro, bani investiți la bursă, folosindu-se de contractul unei firme deținute de brokerul Cristian Sima, Flora susține că procesul încă nu s-a încheiat și că speranțele ei sunt minime.

Flora Năstase: ”Eu nu sunt o persoană care cumpără și revinde, așa cum fac mulți”

Ego.ro: Bună ziua! Care sunt tendințele din acest an, ce modele sunt în vogă, care se vând cel mai bine?

Se poartă ceea ce este potrivit pentru situația respectivă. Dacă iarna va fi grea, sigur că vom purta o haină lungă, dar pentru drum și pentru serviciu mai comodă este jacheta din blană. Referitor la tendințe, nu există așa ceva, au fost inventate de anumiți comentatori, dar nu îți poți schimba garderoba anual. Sunt aceleași haine, nu se inventează nimic nou. În pictură, de exemplu, dacă artistul pictează acum un tablou, nu înseamnă că asta se poartă în pictură toamna asta. Se vând foarte bine jachetele scurte cu mânecă largă, care se pot purta peste o rochie prețioasă, dacă e să ieșim undeva, dar și peste pulovere și trening. Am la vânzare și paltoane din blană, foarte lungi.

Ce prețuri aveți la vânzare și de unde vă procurați blănurile, din ce țări?

Eu nu sunt o persoană care cumpără și revinde, așa cum fac mulți. Eu fac aceste produse, de aceea nu am două produse la fel, țin prețul tot mai jos, ca să și vând. Am și persoane din străinătate care cumpără de la mine, mai ales din Spania. Problema este că nu mai sunt crescătorii în România și nici oameni pricepuți care să argăsească blana. Se pot importa, bursa este undeva la Copenhaga, acolo se vând blănuri extraordinare, noi însă ne orientăm să cumpărăm material din Grecia, din alte țări, unde este mai ieftin. Nu toate hainele din blană sunt foarte scumpe, pot fi și sub 1.000 de euro. Este opțiunea fiecărei femei. Poți bea șampanie dintr-un pahar din plastic sau poți strânge bani cinci ani și apoi să bei șampanie dintr-un pahar din cristal.

Flora Năstase - ”Regina blănurilor din România”
Flora Năstase – ”Regina blănurilor din România”

”Haina trebuie purtată și pe ninsoare, ca să primească gradul de umidificare”

Cât timp se poate păstra frumoasă o haină din blană și cum se întreține corect? Se distruge mai repede dacă o purtăm pe ploaie sau pe ninsoare?

Cine crede că haina din blană este pe viață se înșală. Haina nu este o investiție, precum un tablou, pe viață, depinde foarte mult de calitatea argăsirii pielii, este greu de depistat de un cumpărător, durata poate fi însă de vreo 20 de ani. Haina este dintr-un material natural, peste care timpul când trece produce efecte, pielea se strânge în timp. Haina trebuie purtată și pe ninsoare, ca să primească gradul de umidificare. Nu trebuie să te ferești de ninsoare, dar, foarte important este să nu bagi haina umedă în șifonier, trebuie să o lași la temperatura camerei, câteva zile. Ele se și murdăresc, firul de păr acționează cu praful, cu transpirația, cu fondul de ten, în jurul gâtului un guler își pierde în timp din culoarea inițială. Există anumite curățătorii, dar nu se curăță cu mălai, acasă, așa cum am mai auzit, ci cu făină, combinată cu alte produse.

Elena Ceaușescu adora blănurile, le purta cu eleganță în fiecare iarnă. Ea lansase și moda în România, cu guler și căciulă de vulpe polară. De unde se cumpărau acele seturi?

Da, Elena Ceaușescu purta blănuri, îi plăcea să fie elegantă. A fost, ce-i drept, o modă, cu acele garnituri, așa se numeau, din guler și căciulă de vulpe polară. Dar ele nu creșteau în grădinile comuniștilor, se importau din Polonia. A fost o creație mondială, cum la fel erau și cojoacele, model adoptat și în România.

Ce spune despre blănurile sintetice

Ecologiștii propun însă varianta blănurilor sintetice…

Mi se pare aberant și stupid, în momentul în care avem mâncare ecologică, să purtăm haine din blană artificială. Pentru ce mi-aș pune un pantof din plastic sau o haină din plastic? S-a cultivat nonvaloarea în toate domeniile. Curentul ecologist este finanțat de niște interese, așa că prefer să nu comentez.

Unde mai purtăm aceste ținute? Blănurile sunt și transformabile? Le putem da o nouă viață?

Haina nu este o operă de artă, nu o ții de bună, în șifonier, ca-n comunism. Eu n-aș înțelege să cumpăr o haină din blană ca să o țin în dulap. Păi, de ce o cumpăr? Hainele din blană sunt produse transformabile. Din mantou poți face o jachetă sau garnitură pentru o altă haină din stofă. Noi la casa de modă și modificăm blănurile mai vechi, le adaptăm.

Se poate trăi bine, în România, din această afacere? Care sunt clienții dumneavoastră?

Ca în orice afacere, sunt perioade bune și mai puțin bune. Eu sunt într-o situație constantă a veniturilor, sunt pe plus. Cât timp ai profit, se cheamă că ai câștigat. Am clienți dintre vedete și politicieni, dar și medici cunoscuți.

Flora Năstase - ”Regina blănurilor din România”
Flora Năstase – ”Regina blănurilor din România”

În ce blănuri se simte confortabil

Vi se spune ”Regina blănurilor”. E greu de dus această titulatură?

Așa mi-a zis acum 25 de ani o ziaristă și așa am rămas. Sinceră să fiu nu mi se pare prea potrivit, asta cu regina e mai mult pentru doamnele care ghicesc, alea sunt regine.

Ce anume blănuri preferați, în care vă simțiti confortabil, care sunt cele mai rezistente, mai practice?

Mai ușor de purtat, mai comode și mai rezistente sunt cele din blană de nurcă. De exemplu, hainele din Chinchilla sunt superbe, sunt haine de spectacol, dar se rup frecvent, trebuie reparate, nu te aștepta să o ții o viață.

Ați reușit să recuperați milionul de euro, investit total neinspirat? În ce stadiu se află acel proces?

Nu am rezolvat, răspunsul este nu. Din păcate, sunt în România, dosarele se tergiversează până la prescriere. Asta este țara în care trăim…

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
9.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
E din ce în ce mai rău! Planurile pentru ÎNMORMÂNTARE, GRĂBITE, anunţul care dă fiori....
Mădălina Ghenea, cea mai INCENDIARĂ filmare din an! A RIDICAT temperatura din termometre
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Racii și alte patru zodii în avantaj. Alinierea planetelor aduce succes
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *