Geamandurile în formă de cruce au isterizat turiștii și salvamarii. Ce spun preoții și psihologii: ”Nu e rea ideea, dar mesajul de pe cruce e sinistru!” EXCLUSIV

S-a lăsat cu scandal, după ce SMURD a donat cinci geamanduri în formă de cruce salvamarilor din Constanța.
Geamandurile în formă de cruce au isterizat turiștii și salvamarii. Ce spun preoții și psihologii: ”Nu e rea ideea, dar mesajul de pe cruce e sinistru!” EXCLUSIV

S-a lăsat cu scandal, după ce SMURD a donat cinci geamanduri în formă de cruce salvamarilor din Constanța, din dorința de a diminua, vara aceasta, numărul de decese prin înec. Mai mult, și textul de avertizare de pe cruce le dă tuturor fiori reci.“Fără aventură, după geamandură. Pericol de înec după acest punct. 35 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!”. Reporterii Ego.ro au cerut părerea unui psiholog, dar și a unui preot: ”Nu e rea ideea, dar mesajul de pe cruce e exagerat, e sinistru!”, ne-a declarat părintele Mirea Vîrtejanu, în exclusivitate.

Psihologul Radu Leca: ”Modul în care autoritățile s-au exprimat pare unul extrem”

Contactat de reporterii Ego.ro, psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre această inițiativă a SMURD, pe care nu o consideră deloc exagerată. Dimpotrivă, și el trage un semnal de alarmă privind numărul alarmant al deceselor, în rândul turiștilor:

”Apa mării înghite în fiecare an zeci până la sute de suflete. Putem să spunem un adevăr, pe care nu-l poate contesta nimeni. Apa mării este periculoasă, curenții din interiorul apei mării fac adesea imposibilă salvarea unui turist, aflat în real pericol, iar moartea este următorul pas. Autoritățile încearcă astfel să diminueze în acest an numărul de morți din vacanțele de pe Litoral. Sunt conștient de faptul că modul în care autoritățile s-au exprimat pare unul extrem. Dar, așa cum pe parapeții din Sinaia scrie foarte clar, cu litere mari, roșii, pe alb, ”Diminuați viteza, urmează curbe extrem de periculoase!”, așa și în acest caz autoritățile și-au luat măsurile de precauție, pentru ca numărul de înecați să scadă”.

Psihologul Radu Leca
Psihologul Radu Leca

Preotul Mirea Vîrtejanu: ”Crucea impune respect!”

Preotul Mirea Vîrtejanu, de la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, este însă de părere că textul de avertizare de pe geamandurile în formă de cruce este total nepotrivit:

”Ideea nu este rea, românii sunt credincioși, crucea sfintește, impune respect. Vedem sfânta cruce și troițe și la țară, pe șosele. Te și gândești că dacă cineva a pus-o acolo e clar că există un mare pericol, că riști să mori, dacă treci de acea zonă. Și Alexandru cel Mare, când nu știa ce să facă într-un război, având armată puțin numeroasă, a pus sfânta cruce pe coifurile soldaților și a biruit. Nu e rea ideea, dar mesajul: ”Fără aventură, după geamandură!” e exagerat, cam sinistru. Care aventură? Care e definiția aventurii, aici? ”, ne-a declarat slujitorul bisericii, în exclusivitate pentru Ego.ro.

Preotul Mirea Vîrtejanu
Preotul Mirea Vîrtejanu

Raed Arafat: ”Ideea unei cruci de culoare roșie semnalează pericolul de la distanță”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cel care a donat cele cinci geamanduri, a postat un mesaj despre acest proiect, gândit în urmă cu doi ani și finanțat de fonduri non-guvernamentale. El a explicat, pe contul său de Facebook:

,,În total, numărul geamandurilor este de 5, distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn. Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrâgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol. Poate, din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grija unor personaje care, indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut Facebook și media de comentarii, inclusiv a unor “așa-ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor”, în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salvate”.

Geamandurile în formă de cruce

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 27 martie - 2 aprilie 2023
5.8 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *