Tu cum fierbi cartofii de obicei? Majoriatea gospodinelor îi spală, în curăță de coajă, îi pun în oală acoperiți cu apă și apoi pe aragaz până devin moi. Bucătarii vin cu un sfat de mare ajutor cu privire la acest proces de fierbere al cartofilor.
Este de menționat faptul că este mai bine să nu cureți cartofii tineri. Astfel de cartofi au coaja delicată, iar dacă sunt bine spălați, pot fi serviți pe masă pur și simplu în coaja lor. Pentru a beneficia de toate oligoelementele utile consumă cartofii noi cu tot cu coajă.
Atunci când coaja devine tare, cartofii se spală, apoi se pun la fiert fără să fie curățați. Potrivit specialiștilor, cartofii fierți cu tot cu coajă aduc mai mulți nutrienți și mai multe vitamine.
De asemenea, nu doar curățarea cartofilor de coajă este o greșeală. Este nevoie de atenție și la temperatura apei în care vei găti aceste legume. De obicei, gospodinele pun apă rece peste cartofi, apoi îi pun la fiert. Bucătarii cu experiență spun că este greșit să faci așa și recomandă scufundarea cartofilor direct în apă clocotită. Acesta este singurul mod prin care poți păstra toate substanțele nutritive ale cartofilor.
Cartofii noi sunt mai bogați în nutrienți și vitamine, dar conțin și substanțe care oferă energie. Coaja de cartofi protejează inima și sistemul vascular. De asemenea, conține peste 50 de fitonutrienți cu efecte diverse asupra sănătății. O bună parte dintre aceștia sunt flavonoide, care protejează sistemul cardiovascular și inima. Vitaminele din complexul B, pe care coaja de cartofi le conțin, protejează pereții arterelor și scad totodată tensiunea arterială.
Pentru un stil de viață mai sănătos se recomandă ca aceștia să nu fie consumați numai prăjiți cu diverse sosuri grele și brânză. Se recomandă cartofii fierți sau copți pentru a putea beneficia de toate vitaminele lor. Totodată, evită să îi consumi cu multă sare sau sosuri grele, din smântână și unt. Combină-i cu ulei de măsline sau cu salate simple din legume proaspete.