Halloween 2023, tradiții și superstiții. Cum a devenit dovleacul simbolul sărbătorii

Ce este bine să faci cu ocazia acestei sărbători

Scris de: Daoud Andra

29 Oct. 2023

Halloween 2023, tradiții și superstiții. Cum a devenit dovleacul simbolul sărbătorii

Sărbătoarea de Halloween este marcată de o serie de tradiții și simboluri, unele dintre ele universale. Nu există Halloween fără dovleci sculptați și costume tematice, însă sunt și alte superstiții de care mulți oameni țin cont cu această ocazie. Cum a ajuns dovleacul să fie simbolul sărbătorii și ce tradiții și superstiții se respectă de Halloween 2023.

Legenda lui Jack și Halloween-ul

În fiecare an, în seara de 31 octombrie, se sărbătorește Halloween-ul. Tradiția este una veche de câteva secole, iar seara în care se spune că spiritele se întorc pe pământ precedă sărbătoarea tuturor sfinților, care este pe 1 noiembrie și care se celebrează în multe țări creștine.

Seara de Halloween este asociată cu dovlecii sculptați și transformați în felinare. Această tradiție pornește de la o legendă străveche, iar la început au fost folosite alte legume pe post de felinare. ”Povestea lanternei lui Jack” își are originea în cultura irlandeză, la fel ca sărbătoarea. Jack era un bărbat bețiv, care se spune că l-a convins pe Satana să se urce într-un copac și nu l-a mai lăsat să coboare de acolo.

Citește și: Petreceri de Halloween 2023. Unde te poți distra în această noapte, în București și în țară

A sculptat o cruce în trunchiul copacului, iar apoi a început să negocieze cu Satana pentru a-l lăsa să se dea jos. L-a făcut pe Necuratul să îi promită că nu îl va bântui niciodată dacă îl lasă să coboare din copac. După ce a murit, Jack nu a fost primit nici în rai, nici în iad. Sufletul lui a rătăcit pe drumul dintre cele două. A primit doar un tăciune aprins, care să îi lumineze calea.

Dovleci de Halloween

Cum a ajuns dovleacul simbolul Halloween-ului

Pornind de la legenda lui Jack, scoțienii și irlandezii au început să sculpteze napi în ultima seară din luna octombrie. În interiorul lor puneau o lumânare, pentru a lumina calea celor care au murit. Ulterior, napii au fost înlocuiți cu gulie sau cu sfeclă.

Citește și: Machiaje de Halloween 2023. Cele mai spectaculoase look-uri cu care vei atrage toate privirile FOTO

Abia în secolul al XIX-lea, când sărbătoarea a ajuns în America prin intermediul imigranților irlandezi, legumele au fost înlocuite cu dovleacul. De atunci, dovlecii sculptați cu lumânare înăuntru sunt simbolul Halloween-ului peste tot în lume.

Halloween 2023, tradiții și superstiții

De seara de 31 octombrie se leagă o serie de tradiții și superstiții de care oamenii țin cont în multe colțuri ale lumii.

  • Potrivit tradiției americane, în seara de Halloween copiii se costumează și merg la colindat cu celebra urare ”trick or treat”. Cei care le deschid ușa trebuie să le dea dulciuri, în caz contrar copiii pot face glume proaste.
  • Se organizează petreceri cu costume tematice și se pregătesc dulciuri pe bază de dovleac. Ca decor, se folosesc dovleci sculptați și cu o lumânare înăuntru.
  • Casele, magazinele și alte spații se decorează cu pânză de păianjen, lumânări, fantome sau vrăjitoare în miniatură.
  • Despre persoanele născute de Halloween se spune că pot cumunica cu spiritele.

Citește și: Mesaje de Halloween 2023. Cele mai inspirate urări pe care le poți trimite prietenilor

  • Nu purta hainele pe dos și nu merge cu spatele în noaptea de Halloween, dacă nu vrei să te întâlnești cu o vrăjitoare.
  • Dacă vezi un liliac zburând pe deasupra casei tale, este posibil ca în zonă să fie spirite.
  • Prezența unui păianjen în casă indică faptul că spiritul cuiva drag te veghează.
  • Dacă mergi în vizită sau chemi pe cineva la tine în seara de Halloween, este bine să vorbiți cât mai mult. Liniștea încurajează spiritele să se apropie.
  • Fetele nemăritate își pun sub pernă o crenguță de rozmarin și o monedă în noaptea de Halloween pentru a-și visa ursitul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *