Ignat 2023, cum faci cea mai bună pomană a porcului. Rețeta cu care îți vei cuceri toți invitații

Ignat 2023, cum faci cea mai buna pomana a porcului

Ziua de 20 decembrie este dedicată, în mod tradițional, sacrificării porcului și pregătirii bucatelor pentru Crăciun. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri, de care se ține cont cu sfințenie, iar una dintre acestea are legătură cu prima mâncare care se face din carnea proaspătă de porc. Cum faci cea mai bună pomană a porcului de Ignat? Aceasta este rețeta tradițională!

Ce este bine să faci în ziua de Ignat

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, este sărbătorit Ignatul. Această zi este dedicată sacrificării porcilor și pregătirii cărnii pentru sărbători. În popor, se spune că nu este bine să faci alte treburi casnice pe 20 decembrie, ci să te ocupi numai de carnea de porc. De asemenea, se mai spune că porcii care nu sunt tăiați de Igant, vor slăbi și nu vor mai mânca bine.

Obiceiurile care s-au transmis din generație în generație, legate de tăierea porcului, sunt numeroase. În popor se zice că este bine ca porcul să fie tăiat pe lumină, după răsăritul soarelui, pentru că atunci nu circulă spiritele rele. De asemenea, carnea trebuie să fie tranșată și pregătită până la asfințit.

Citește și: Tradiții și superstiții de Ignat 2023. Ce e bine să faci în această zi, obiceiul care aduce noroc

Locul pe care se taie porcul este purificat, fiind stropit cu agheasmă și tămâiat. Tradiția spune că este bine ca porcul să fie așezat cu capul spre Răsărit. La tăierea porcului participă doar bărbați, în timp ce de pregătirea cărnii se ocupă femeile.

Ignat 2023, cum faci cea mai buna pomana a porcului
Carnea pentru pomana porcului trebuie să fie împănată cu grăsime

Primul lucru pe care să îl faci din carnea de porc

După ce este pârlit, spălat și tranșat, prima parte a porcului care se duce în bucătărie este căpățâna. Aceasta trebuie să fie orientată cu râtul înainte și se spune că, în acest fel, vei avea parte de noroc și abundență în anul care vine.

Din carnea de porc se prepară tobă, cârnați, jumări, iar restul se pune la afumat sau la garniță. Prima mâncare ce se face însă din carne proaspătă este pomana porcului. Preparatul tradițional se face în ziua în care s-a tăiat porcul, iar din el trebuie să guste toți cei care au ajutat la tăierea animalului și la pregătirea cărnii.

Citește și: De ce se taie porcul de Ignat. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor

Rețetă pentru cea mai bună pomană a porcului

La pomana porcului se folosește, așadar, carne macră, proaspătă. Este ideal să fie o carne mai grasă, pentru ca preparatul să iasă gustos. Pe lângă carne, se mai adaugă vin și mirodenii și se gătește totul la foc lent.

Ingrediente:

  • 1 kg carne proaspătă de porc, împănată cu grăsime
  • 2 cepe
  • sare
  • piper
  • vin
  • 1 lingură boia de ardei
  • 3-4 căței de usturoi

Mod de preparare:

Se spală carnea și se șterge cu prosoape de hârtie, după care se taie în bucăți potrivite. La fel ca orice mâncare tradițională, pomana porcului iese mai gustoasă dacă este gătită în ceaun sau într-un vas de fontă, la foc de lemne sau pe plită. Se pune vasul la încins și se adaugă bucățile de carne de porc, mai întâi cele cu grăsime. Aceasta se va topi, iar carnea se va rumeni în untura pe care o lasă.

Citește și: Când se taie porcii de Crăciun, de fapt. Tradiții și obiceiuri românești pe care puțini le știu

După ce carnea de porc este rumenită pe toate părțile, se adaugă vinul, sare și piper după gust și boia. Se amestecă bine și se lasă la foc potrivit. Când carnea este pe jumătate gătită, se toacă cepele și cățeii de usturoi și se adaugă în vas. Se amestecă din nou și se mai lasă pe foc până când carnea este fragedă și se poate rupe cu furculița.

Dacă mai este nevoie, se mai adaugă câte o jumătate de cană de apă, astfel încât carnea să se gătească înăbușit. La final, se lasă lichidul să se evapore, iar carnea să se rumenească în grăsime. Pomana porcului este gata și se servește cu mămăligă și cu murături. Din acest preparat tradițional trebuie să guste toți cei care au participat la tăierea porcului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…