„Impardonabil!”. Anunțul făcut de BOR, după ce preotul Calistrat a fost filmat lovind o femeie

Vasile Bănescu: „Gestul său, dacă se va dovedi real, este absolut scandalos și compromițător”

Scris de: Daoud Andra

10 Nov. 2022

„Impardonabil!”. Anunțul făcut de BOR, după ce preotul Calistrat a fost filmat lovind o femeie

Biserica Ortodoxă Română a reacționat după ce în spațiul public au apărut imagini scandaloase cu preotul Calistrat Chifan. Părintele a fost filmat în timp ce lovea cu pumnul o femeie, care a căzut la pământ. Atât poliția, cât și Arhiepiscopia Iașilor au deschis o anchetă în acest caz, iar două femei au depus plângere împotriva parohului.

Prima reacție a BOR în cazul preotului Calistrat

O filmare scandaloasă, care îl are în prim-plan pe preotul Calistrat de la Iași, a apărut joi în spațiul public. La finalul unei slujbe oficiate la Mănăstirea Vlădiceni, preotul a fost filmat în timp ce lovește o enoriașă, care cade la pământ. În urma incidentului, femeia agresată și sora ei au depus plângere împotriva preotului, iar poliția din Iași a deschis o anchetă.

Biserica Ortodoxă Română a transmis un mesaj în urma apariției imaginilor în spațiul public. „Impardonabil” – așa a descris purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, gestul preotului.

„Gestul său, dacă se va dovedi real, este absolut scandalos și compromițător. Total descalificant pentru oricine, cu atât mai mult pentru un monah și cleric. Impardonabil!”, a declarat Bănescu, potrivit Gândul.

La rândul său, preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, a comentat și el incidentul în care a fost implicat Calistrat.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest.

Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare.”, a precizat Constantin Sturzu.

Anuntul facut de BOR dupa ce preotul Calistrat a fost filmat lovind o femeie
Preotul Calistrat a fost filmat în timp ce lovea o femeie

Cum se apără preotul

După apariția imaginilor, IPJ Iași a deschis o anchetă. Două femei au depus plângere împotriva lui Calistrat. Deși imaginile sunt cât se poate de clare, preotul vine cu propria versiune asupra întâmplării.

„Aseară au scos o avocată din biserică de la Maslu, şi i-au spus ‘Cârpo, o să ştergem cu tine pe jos! Iar ai venit?’ Eu citeam moliftele sfântului Vasile și erau clar că erau pregătite de isterie. Și eu le-am explicat cele 4 puncte conform legii pe care ele le încălcau. Că nu au voie să filmeze, să se ia de lume, să jignească persoane. Si mi-au zis ‘Știi tu, gunoiule, legea!’

Și au început să mă filmeze. Și am luat-o pe una și am împins-o. Și au ieșit afară și mi-au spus că mă blesteamă. Eu m-am dus în continuare la spovedit și între timp a venit agentul de poliție, chemat tot de ele. Și oamenii care erau acolo au dat declarații. Dar ele au mai făcut scandal și în altă parte. Că ele au reclamat că nu e drept dealul în cimitir. Eu am crezut că e o chestie banală, nu știam că a ajuns și pe aici. Nu vreau să acuz pe nimeni, poate să fie și un aranjament sau o simplă coincidență.

(…) Nu sunt agresiv, sunt cel mai pașnic om, dar mă scoți din papuci dacă ești așa. Aseară și-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacționam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil și ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat și au zis că dau toți declarații.

Mai multă lume a avut tangențe cu ele. Sunt ușor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poți răbda. Când faci chestii obraznice, dorești să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în față la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficțiune.”, a spus părintele Calistrat pentru bzi.ro.

9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.