Dacă în anii trecuți tot mai multe femei alegeau un bust cât mai voluminos și le cereau chirurgilor esteticieni implanturi cât mai mari, în 2023 preferințele româncelor s-a schimbat, iar acum se optează pentru proteze mult mai mici și mai ales micșorare de bust. Chirurgul estetician Iancu Morad a explicat într-un interviu pentru EGO.ro că un bust voluminos nu înseamnă de fiecare dată un bust frumos și că dezavantajele se pot resimți într-un timp relativ scurt.
Așa cum este firesc, înainte de orice intervenție, indiferent de natura ei, că vorbim de una estetică sau de una medicală, este mai mult decât indicat să existe o discuție largă cu medicul care va efectua operația, dar mai ales o documentare amplă. Asta pentru a afla atât avantajele, dar și dezavantajele unei operații.
„În timpul consultației trebuie să înțelegem și dorința pacienților și ce recomandăm noi, dar mai ales anatomia fiecărei persoane. Diferă de la o persoană la alta, mai ales când este vorba de sâni la femei. Într-adevăr la noi în clinică apelează multe persoane de sex feminin care nu prea au deloc volum la nivelul sânilor. Ideea este că o femeie care toată viața a trăit cu sâni mici sau foarte mici, nu este normal ca printr-o operație de 2 ore să inserăm o proteză foarte mare. Trebuie să luăm în calcul exact proporțiile corpului. Eu personal prefer un rezultat natural. Cel mai important lucru este să știm să alegem corect proteza pentru fiecare persoană în parte”, ne-a explicat medicul estetician.
Cu toate că din punct de vedere medical pentru chirurg nu este nicio diferență între a operații, indiferent de mărimea implantului, este de datoria lui să informeze pacientele că, în timp, vor exista și probleme de sănătate, pe care nu poate să le evite. Acesta este și principalul motiv pentru care, în ultima vreme, tot mai multe femei apelează la operația de micșorare a sânului.
„În cadrul clinicii noastre operăm la fel de multe micșorări de sâni, ridicări de sâni. Nu este așa de plăcut să ai sâni mari. Poate arată bine, dar avem și multe dezavantaje o dată ce avem sâni mari. Nu există un sân mare care să nu se lase. Majoritatea femeilor vor sâni ridicați, asta înseamnă un sân tânăr, care arată mai bine. O dată ce îmbătrânim se lasă pielea, fibrele de colagen dispar, se lasă toată glanda mamară. Din această cauză femeile apelează la ridicare de sân, iar atunci când este vorba de un sân foarte mare, chiar și la reducerea din volum, din greutatea lor, astfel încât să fie repoziționați în sus, să aibă in aspect de sân tânăr”, ne-a mai declarat medicul, completând că aceeași problemă o poate întâmpina și o pacientă care a venit la clinică cu un bust mic, aproape inexistent și a ales să plece acasă cu unul extrem de voluminos.
„O dată ce inserăm la o persoană o proteză mare, asta înseamnă o proteză cu greutate ridicată, nu avem ce să facem și într-un an, doi, patru, se lasă. Așa că, de multe ori persoana revine pentru o ridicare de sân. Din nou, mă repet, dar trebuie să vă spun că este foarte important să explicăm toate aceste avantaje și dezavantaje la prima întâlnire cu pacientul. Ca doctor nu am nicio problemă, pot să fac orice, dar este foarte important să informăm și să educăm pacientul, să-i explicăm toate aceste lucruri. De multe ori îndrum pacientele noi să vorbească cu cele vechi, tocmai pentru a i se explica mai bine avantajele și dezavantajele”.
Ceea ce trebuie să știe o persoană care își dorește un bust extrem de voluminos, este că nu trebuie să exagereze și să țină cont de conformația corpului, de greutatea și înălțimea pe care o are, dar mai ales de mărimea toracelui. Asta pentru a nu risca, în timp, să ajungă să aibă probleme ca cele care au fost înzestrate de „mama natură” cu un bust proeminent.
„Multe persoane cu sânii mari apelează la micșorare de sâni, unde luăm puțin din volum, ridicăm puțin sânul și îi dăm o formă mult mai tânără și mai ușoară. Un sân mare înseamnă un sân greu. Încep să apară niște probleme, inclusiv dureri la nivelul spatelui, lucru care deranjează o dată ce stai cu durere ani de zile. De aceea, rata mulțumirii după intervenția asta este foarte mare, deoarece prin această intervenție persoanele scapă în primul rând de dureri zilnice. Nu discutăm aici neapărat de estetică, ci este o problemă medicală”, a mai explicat Iancu Morad pentru EGO.ro.
Chirurgul estetician este de părere că orice pacient trebuie să aibă în vedere nu doar partea estetică, ci să se asigure că nu-și pune sănătatea în periocol, astfel că încurajează femeile să fie foarte atente la discuția cu medicul lor.
„Când vorbim despre ridicare de sân, într-adevăr putem să eliminăm și excesul de piele, să ridicăm mamelon câțiva centimetri, depinde de caz, doar că o dată ce îmbătrânesc, o dată ce alăptează sau trec prin diferite procese hormonale și glanda mamară devine foarte moale. Atunci putem să adăugăm și o proteză mamară, nu neapărat pentru efectul de volum, ci pentru efectul de fermitate. Astfel încât pacienta să aibă și sânul ridicat, mamelonul corect poziționat, dar și bustul să-și recapete fermitate”.
Cele care se tem de reducția mamară și lifting și continuă să trăiască cu dureri aproape insuportabile, trebuie să țină cont că această intervenție nu este una dificilă, iar recuperarea este uneori mai rapidă decât în cazul operațiilor de mărire a sânilor.
„Timpul de vindecare după aceast tip de intervenție este destul de rapid. Majoritatea persoanelor se întorc la muncă după 4-5 zile. Într-adevăr este o operație puțin mai lungă, din cauză că avem doi sâni și niciodată nu sunt identici. Este o operație mai dificilă pentru chirurgi, dar din punct de vedere al recuperării nu este așa dificil”, a mai spus medicul.
De altfel este și în cazul celor care au apelat deja la o mărire a bustului cu implanturi de silicon, care trăiesc cu teama că vor trebui la un moment dat să înlocuiască protezele.
„Nu avem un termen de expirare a protezelor. O dată ce inserăm proteza, o dată ce pacientele vin la consultațiile periodice, o dată ce fac ecografii mamare și totul este în regulă, nu sunt dureri, nu sunt probleme, nu trebuie schimbate. Poate peste 20-30 de ani când iese o proteză mai nouă sau este recomandat altceva, atunci se pot schimba. Dar în cazul în care nu există o problemă reală nu este indicat să le schimbăm”, a mai completat Iancu Morad pentru EGO.ro.
Video: Daniel Bălan