Șampania se bea deseori ca un aperitiv, dar și în timpul mesei, dar există și unele mărci care se beau la felul doi sau la desert. În noaptea de Revelion șampania se servește la miezul nopții, atunci când oamenii ciocnesc paharele și își spun urări pentru noul an. Puțini știu însă în ce pahare se servește șampania și de ce își pierde gustul special repede.
Mai întâi de toate șampania trebuie răcită până la temperatura de 7-9 grade, nu mai mult, nu mai puțin. Sticla trebuie pusă într-o frapieră cu apă în care plutesc bucăți de gheață. Nu este corect să stea doar între cuburi de gheață. Nu se recomandă, în niciun caz, ca șampania să fie răcită până la 0 grade deoarece dioxidul de carbon din ea va dispărea și se va transforma într-un vin ordinar.
Pentru a ne bucura de gustul și calitatea șampaniei, aceasta se bea în pahare foarte subțiri, înalte, cu picior sau să fie puțin bombate, din cristal sau sticlă de Bohenia. Cristalul păstrează perfect temperatura șampaniei timp de câteva ore.
Acest aspect este foarte important și deloc de neglijat. Paharele de șampanie se țin întotdeauna de picior. Fiind o băutură elegantă trebuie savurată ca atare, puțin câte puțin, bucurându-te de aromă.
Gustarea depinde, în general, de calitatea șampaniei. Există o mulțime de preparate care pot fi servite cu această băutură, dar totul este în funcție de preferințele fiecăruia. Iată câteva dintre gustările care pot fi consumate odată cu șampania: fructe, cașcaval de calitate, tartine cu caviar, salate, preparate cu carne albă, pandișpan. Nu se recomandă însă fructe precum coacăzele, vișine, cireșe sau agrișe. De asemenea, există persoane care, din neștiință, folosesc șampania cu ciocolată sau pun o bucată de ciocolată în pahar. Potrivit experților, șampania nu se servește cu ciocolată. Cacao ucide gustul și aroma șampaniei și strică tot.
Este foarte important ca gustul mâncărurilor servite la masa unde se servește șampanie să nu fie mai puternic decât gustul spumantului și să fie nu mai puțin nobile decât băutura. De asemenea, sticla cu șampanie să fie depozitată în poziție orizontală, altfel bulele vor dispărea.
Atunci când este turnată șampania în pahar bulele trebuie să facă un adevărat dans. Aceste bule sunt, de obicei, mărunte și să reziste în pahar cel puțin câteva ore. Bulele mari arată calitatea proastă a spumantului.