Ingredientul banal care te ajută să elimini mirosul neplăcut de ceapă din bucătărie. Cum trebuie să procedezi de fapt

Remediul este ieftin și la îndemână

Scris de: Daoud Andra

07 Jun. 2023

Ingredientul banal care te ajută să elimini mirosul neplăcut de ceapă din bucătărie. Cum trebuie să procedezi de fapt

Ceapa și usturoiul sunt legumele cu cel mai puternic miros. Atunci când tai o ceapă, nu numai că aroma ei se simte în toată bucătăria, dar compușii organici care sunt eliberați te fac, de multe ori, să lăcrimezi. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut de ceapă din bucătărie, poți apela la un ingredient banal, pe care îl ai deja în casă.

Cum scapi de mirosul neplăcut de ceapă din bucătărie

Indiferent că este gătită sau crudă, ceapa are un miros specific, care se simte în toată bucătăria atunci când o tai. Compușii organici prezenți în această legumă sunt eliberați atunci când ea este tăiată și, indiferent că prepari o salată sau folosești ceapa la gătit, aroma ei se va simți în bucătărie pentru mult timp.

Citește și: Cu ce se stropește ceapa, de fapt. Trucul special pentru a te bucura de o recoltă uriașă

Dacă vrei să scapi de mirosul de ceapă, poți apela la un ingredient banal. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu, atât de utilizat în gospodărie. Imediat ce ai tăiat ceapa pe jumătate, presară o cantitate generoasă de bicarbonat peste ea. Lasă câteva minute să acționeze, timp în care bicarbonatul va neutraliza mare parte din miros, dar și din iuțeală.

Clătește ceapa cu un jet de apă rece, pentru a îndepărta bicarbonatul, după care o poți toca și folosi la preparate. În acest fel, mirosul de ceapă nu se va mai simți în toată bucătăria și nu îți va mai crea probleme atunci când o toci.

Citește și: Diferența dintre ceapa roșie, galbenă și cea albă. Când și cum se folosesc

Cum să prăjești ceapa fără să faci miros în casă
Mirosul de ceapă va dispărea dacă presari bicarbonat peste ea

Bicarbonatul elimină mirosul de ceapă de pe ustensilele de gătit

Aroma cepei nu se simte doar în bucătărie, ci se impregnează și în ustensilele de gătit pe care le folosim. Tocătoarele din lemn și cele din plastic, lingurile și spatulele de lemn și silicon – toate vor avea un miros specific dacă intră în contact cu ceapa, crudă sau gătită, indiferent cât de bine le-am spăla.

Apa caldă și detergentul de vase nu sunt îndeajuns de eficiente pentru a elimina mirosul puternic de ceapă, însă bicarbonatul de sodiu o poate face, singur sau în combinație cu alte ingrediente. În cazul tocătoarelor pe care le-ai folosit să tai ceapa, presară o cantitate generoasă de bicarbonat pe toată suprafața, după care adaugă câteva linguri de oțet.

Citește și: De ce să pui foi de ceapă în răsadurile de roșii când le plantezi. Trucul secret care te scapă de o mare problemă

Cele două ingrediente vor avea o reacție chimică și va rezulta o spumă. Las-o să acționeze 10-15 minute pe tocător, după care toarnă apă fierbinte pentru a clăti și pentru a elimina complet mirosul.

Lingurile de lemn și spatulele din silicon pe care le folosești să amesteci în mâncare pot fi curățate și dezinfectate tot cu bicarbonat de sodiu. Pune o oală cu apă la fiert și adaugă 2-3 linguri de bicarbonat. Când dă în clocot, redu focul și pune ustensilele de gătit pe care vrei să le cureți în oală. Fierbe-le în apa cu bicarbonat timp de 10-15 minute, la foc mic, și vei vedea cum se curăță și cum dispare mirosul.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 2-8 octombrie 2023
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *