Boraxul sau boratul de sodiu se vinde sub formă de pulbere și este alături de alte ingrediente, precum oțetul de curățare sau bicarbonatul de sodiu, esențial  pentru curățarea locuinței datorită proprietăților sale antiseptice, antibacteriene și dezinfectante. Deși este prezent ca și compus în multe produse de curățare, boraxul se găsește sub formă de pulbere în farmacii.

Cum se folosește boraxul pentru spălarea rufelor?

Boraxul, sub formă de pudră, poate fi folosit pentru a spăla rufele, aducând anumite beneficii suplimentare. Iată cum poți folosi boraxul pentru rufe:

Agent de înălbire

Boraxul poate fi folosit ca agent de înălbire natural pentru rufe. Adaugă aproximativ jumătate de cană de borax în mașina de spălat, împreună cu detergentul obișnuit. Acesta poate ajuta la îndepărtarea petelor și la revigorarea culorilor rufelor.

Vezi și De ce rămâne apă în sertarul de balsam al mașinii de spălat rufe. Specialiștii explică pașii esențiali de urmat

Odorizant pentru rufe

Boraxul are proprietăți antibacteriene și antifungice, ceea ce îl face util pentru eliminarea mirosurilor neplăcute de pe rufe. Adaugă o jumătate de cană de borax în mașina de spălat împreună cu detergentul și rufele cu mirosuri persistente, cum ar fi mirosul de transpirație sau mirosurile animalelor de companie.

Îndepărtarea murdăriei și a petelor

Boraxul poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a petelor dificile de pe rufe. Poți face o pastă din borax și apă și o poți aplica direct pe pete înainte de a le spăla. Lasă pasta să acționeze timp de 15-30 de minute înainte de a spăla normal rufele.

Împrospătarea rufelor

Dacă ai rufe care au stat mult timp în dulap și au un miros înțepător sau învechit, poți adăuga o jumătate de cană de borax în mașina de spălat pentru a le împrospăta și a elimina mirosurile neplăcute.

Este important să respecți instrucțiunile de utilizare de pe ambalajul boraxului și să nu folosești cantități excesive. De asemenea, verifică instrucțiunile de spălare ale fiecărui tip de material și respectă-le, pentru a evita deteriorarea rufelor. Ca întotdeauna, efectuează un test înainte de a utiliza boraxul pe rufe colorate sau delicate pentru a te asigura că nu cauzează decolorarea sau alte daune.

Vezi și Cum scoți petele de grăsime de pe prosoapele de bucătărie. Trucuri simple care te ajută să scapi imediat de această problemă