Ingredientul care e aur curat pentru varza murată. Nu va face niciodată floare și va rezista toată iarna

Așa te asiguri că varza murată nu va face floare

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2022

Ingredientul care e aur curat pentru varza murată. Nu va face niciodată floare și va rezista toată iarna

Varza murată se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. Luna noiembrie este perioada ideală pentru a pune varză la murat, iar dacă vrei să stea cât mai bine și să se păstreze peste iarnă, trebuie să ții cont de câteva detalii. Care este ingredientul care împiedică zeama de varză să facă floare?

Ingredientul pe care trebuie să îl pui în butoiul cu varză murată

Varza murată se găsește în majoritatea gospodăriilor în sezonul rece. Este folosită de gospodine la sarmale, pentru a face varză călită și se poate consuma ca atare, cu ulei și cu piper, sub formă de salată. Aceasta este perioada în care se pune varza la murat, iar dacă vrei să te asiguri că va rezista bine până la primăvară, trebuie să ții cont de câteva reguli.

La prima vedere, este foarte simplu să pui varză la murat. Atât timp cât respecți rețeta și proporțiile când pregătești saramura, nu are ce să nu iasă. În realitate, se poate întâmpla ca varza să facă floare deasupra, chiar dacă ai respectat întocmai rețeta. În primul rând, pentru a te asigura că nu se va întâmpla acest lucru, ține cont de igienă. Butoiul trebuie să fie foarte bine spălat înainte, deoarece microbii favorizează apariția mucegaiului, adică așa-zisa floare care se formează la suprafață.

Spală bine butoiul cu apă fierbinte, în care ai dizolvat un plic de bicarbonat de sodiu. Apoi, poți așeza verzele în butoi și turna peste ele saramura. Aceasta se prepară adăugând 500 g sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă. Mai poți pune în butoi și crenguțe de mărar, precum și rădăcină de hrean, pentru o aromă deosebită. Ingredientul care face însă diferența este zahărul. Acesta ajută varza să se păstreze bine și să nu facă floare. Adaugă o mână de zahăr în butoi și vei vedea diferența.

Ingredientul care e aur curat pentru varza murata
Zahărul împiedică varza murată să facă floare

De ce să pui lemn de mesteacăn la varza murată

Varza murată perfectă are, așadar, câteva secrete de care gospodinele țin cont. Sarea care se folosește la saramură este cea grunjoasă, nu sare fină sau iodată, butoiul trebuie spălat cu apă fiartă și bicarbonat, iar zahărul adăugat deasupra împiedică varza să facă floare.

Totuși, cu cât stă mai mult timp în butoi, cu atât varza poate deveni mai acră. Pentru a o împiedica să se acrească prea tare, pune în butoi câteva bucăți de lemn de mesteacăn. Atunci când folosești varză murată la sarmale sau la altă mâncare, este indicat să o guști, pentru a te asigura că nu este prea acră sau prea sărată. La nevoie, varza poate fi lăsată o jumătate de oră în apă rece înainte de a fi folosită, pentru a nu fi mai fi atât de acră.

9.2 38 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.