Ingredientul cu care poți să înlocuiești drojdia în aluatul de prăjituri. Trucul special pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Secrete din bucătărie

Scris de: Oana Matei

25 Sep. 2023

Ingredientul cu care poți să înlocuiești drojdia în aluatul de prăjituri. Trucul special pe care trebuie să-l știe orice gospodină

Drojdia este unul dintre ingredientele esențiale în aluatul de prăjituri. Dar pentru cei care suferă de intoleranță la drojdie sau pur și simplu nu au drojdie la îndemână, există câteva alternative care pot înlocui cu succes acest ingredient.

Cu ce înlocuiești drojdia pentru aluatul din prăjituri

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu  este cel mai bun înlocuitor pentru drojdie, atunci când vine vorba de preparate care necesită coacere. Este un ingredient alcalin care este activat de acizi precum lămâia sau oțetul. Rezultatul va fi un aluat cu orificii de aer ceva mai mari și mai puțin auriu după coacere, dar cu aroma si textura asemănătoare. Deși îndeplinește aceeași funcție ca și drojdia, are nevoie de un mediu acid pentru activare, precum oțet, suc de lămâie sau iaurt.

Totodată, trebuie să luăm în considerare două lucruri:

  • Pe de o parte, bicarbonatul de sodiu are mai multă putere decât drojdia, pentru dospirea aluatului, așa că va trebui să adăugați un sfert de linguriță la fiecare 120 grame de făină
  • Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că acest truc nu funcționează dacă dorim să facem aluaturi care necesită o fermentație prealabilă, precum pâinea, deoarece bicarbonatul de sodiu începe să acționeze imediat ce este umezit și își pierde puterea dacă nu se introduce rapid în cuptor.

 Proporția dintre bicarbonat de sodiu și agentul de activare ( acid):

Dacă optați pentru suc de lămâie, ar trebui să amestecați 10 grame de bicarbonat de sodiu cu 70 de mililitri de suc de lămâie. Dacă preferați, să folosiți oțet, amestecați 10 grame de bicarbonat de sodiu și 80 de mililitri de oțet.

Albușuri de ou

Amestecul de albușuri, tari cu zahăr, poate fi folosit pentru a înlocui drojdia tradițională în unele rețete. Pentru ca aluatul să fie perfect și să se extindă, albușurile și gălbenușurile trebuie bătute separat. Rezultatul va fi un aluat mai ușor și cu o textură mai fină, dar aroma va fi delicioasă.

Bere

Berea este un ingredient de dospire eficient, datorită acidității și conținutului de carbon. Este folosită în preparatele prăjite, precum pentru prepararea aluatului de clătite, gogoși dar și pentru aluatul de pizza sau  focaccia. Dacă amestecați berea cu făină, de exemplu, pentru a pregăti diferite tipuri de aluat, veți obține o textură spongioasă, care devine crocantă după prăjire.

Vezi și Alimente bogate în fibre și magneziu. 20 de fructe și legume cu un conținut ridicat

Praf de copt

Praful de copt este un ingredient granular, alb și fin, asemănător cu sarea. El conține o pulbere alcalină, o sare acidă și un amidon neutru. În contact cu ingredientele umede din aluaturi, componentele alcaline și acide se combină și provoacă o reacție chimică ce ajută aluatul să dospească, să devină mai pufos.
Praful de copt eliberează dioxid de carbon în interiorul aluatului, ceea ce duce la crearea unor bule de aer. Aceste bule de aer duc la creșterea aluatului și îl fac mai aerat și mai fin. De obicei, praful de copt se adaugă în făină, înainte de a adăuga ingredientele lichide. Este bine să stingeți praful de copt, înainte de a-l adăuga în aluaturi, cu puțină zeamă de lămâie, pentru a elimina un posibil gust înțepător. Puteți trece peste această etapă dacă în lista ingredientelor folosite se regăsesc oțetul, zeama de lămâie, smântâna sau laptele.

Vezi și Nu mai pune făină albă în prăjituri. Ingredientele secrete care transformă radical rețetele tale, ies senzaționale

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *