Ingredientul pe care să-l adaugi în borcan la gogonelele murate. Vor fi pline de savoare așa

Așa faci cele mai gustoase gogonele murate

Scris de: Oana Matei

13 Oct. 2023

Ingredientul pe care să-l adaugi în borcan la gogonelele murate. Vor fi pline de savoare așa

În lista legumelor murate la borcan, alături de varză, castraveți, gogoșari și legume asortate, gogonelele ocupă un loc special. Iată ce ingredient trebuie să folosești pentru ca murăturile tale să prindă un gust deosebit.

Gogonele în saramură. Ingredientul care le dă un gust aparte

Multe gospodine folosesc pentru gogonelele murate usturoi, hrean, frunze de dafin, ardei iute, boabe de muștar  și cimbru. Însă un ingredient va face murăturile și mai gustoase. Pe lângă ingredientele de bază, puteți adăuga și tije de țelină și bețe de mărar uscate. Frunzele de țelină și mărarul sunt cele două ingrediente secrete care vor da o notă deosebită gogonelelor murate. Iată cum să procedați:

  •  Spălați și pregătiți gogonelele așa cum obișnuiți pentru a le mura. Asigurați-vă că borcanul și capacul sunt bine spălate pentru a evita contaminarea.
  •  Înainte de a pune gogonelele în borcan, adăugați câteva frunze proaspete de țelină. Acestea vor aduce o notă de arome subtile și vor contribui la textura crocantă gogonelelor.
  •  Adăugați una sau două bețe de mărar în borcan, alături de gogonele. Mărarul va elibera o aromă intensă și va completa perfect gustul murăturilor.
  •  Adăugați saramura și orice alte condimente preferate pentru a completa rețeta de murături. Asigurați-vă că gogonelele sunt acoperite bine de saramură.
  • Lăsați borcanul cu gogonele să fermenteze la temperatura camerei timp de câteva săptămâni sau luni, în funcție de preferințele voastre. Aromele de țelină și mărar se vor integra în mod subtil, oferind murăturilor un gust inconfundabil.

Vezi și Ce să adaugi în borcanul cu murături asortate pentru a ieși perfecte. Secretul gustului ca la bunica acasă

De ce se înmoaie murăturile

Gospodinele au câteva trucuri pe care le folosesc pentru a asigura că murăturile rămân proaspete și nu-și pierd culoarea. Iată care sunt motivele pentru care murăturile se pot înmuia sau în termenul popular ”băloși”:

  • Murăturile se înmoaie dacă nu ați folosit sare grunjoasă/ sare mare neiodată
  • Dacă nu ați fiert saramura în câteva clocote sau nu ați pus suficientă sare grunjoasă în saramură
  • Dacă nu ați închis etanș borcanele sau, după caz, daca nu ați fiert borcanele timp suficient (în cazul în care ați folosit saramura rece)
  • Borcanele cu murături, depozitate la cald, în lipsa curentului de aer, pot fierbe.
  • Nu ați pritocit saramura, în primele 7 zile.
  • Dacă nu puneți hrean, piper boabe, usturoi, frunze de țelină, foi de dafin, boabe de muștar, gutuie, boabe de porumb, etc., în saramura care fierbe sau direct în borcane/ bidoane poate fi un alt motiv de băloșire a murăturilor.
  • O cauză majoră poate fi folosirea de legume aduse din import, tratate cu agenți de creștere și cu pesticide. Legumele cumpărate direct de la țărani, din piață, nu fermentează.
    Rezultatul final este acrirea excesiva și înmuierea murăturilor.

Vezi și Cea mai simplă reţetă de murături asortate. Secretul de 100 de ani ca să iasă crocante și să reziste la iarnă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *