Celebrele chiftele nu lipsesc de pe masă mai ales atunci când este vorba de mese festive. Reprezintă un aperitiv delicios, care se prepară destul de repede, mai ales dacă știi rețeta. Există un ingredient special pe care dacă îl pui în chiftele le va da un gust deosebit.
Chiftelele pot fi făcute în mai multe feluri, fie prăjite sau coapte la cuptor. Indiferent de modalitatea aleasă pentru preparare rețeta trebuie respectată și, mai ales, puse ingredientele potrivite. Pe lângă amestecul din carne tocată și condimente, se adaugă miez de pâine, cartofi sau alte legume care să lege compoziția și să o facă mai pufoasă. De asemenea, se pune și ou. Savoarea chiftelelor este dată însă de un alt ingredient. Ceapa! Amestecată cu verdeață este esențial pentru niște chiftele delicioase.
Dacă nu ai cumpărat carnea deja tocată începe prin a o mărunți pe cea întreagă. Între timp pune la înmuiat două felii de pâine fără coajă, apoi stoarce-le ușor. Zdrobește usturoiul și pregătește verdețurile tocate. Peste carnea tocată se adaugă un ou întreg, ceapa și usturoiul, apoi miezul de pâine. Se pune sarea, apoi piperul și se frământă foarte bine. Se lasă amestecul la rece pentru 10 minute. Dacă ai ales carne slabă poți pune în compoziția două linguri de ulei, potrivit impact.ro.
Pentru a face chiftelele de aceeași dimensiune folosește o lingură. Le modelezi ușor în palmele umezite și se aplatizează, așezându-le pe o farfurie. Dacă le vei prăji în baie de ulei trebuie date prin făină sau pesmet. Dacă alegi să le pregătești la cuptor poți să le tăvălești prin făină sau pesmet pentru a se rumeni mai bine.
Uleiul din tigaie trebuie foarte bine încins atunci când pui chiftelele. Focul se dă la maximum în primele secunde și apoi se reduce la mediu. Chiftelele se prăjesc pentru câteva minute pe prima o singură parte, apoi se întorc până se rumenesc. Când sunt gata se scot pe un șervețel de hârtie.
Pentru cuptor se preîncălzește la 200 de grade și se lasă pentru 25-35 de minute până când se rumenesc ușor.