Ingredientul secret pus de gospodinele din Moldova în plăcinta cu mere. Gustul îți va aminti de copilărie

Așa obții un aluat fraged

Scris de: Daoud Andra

13 Aug. 2023

Ingredientul secret pus de gospodinele din Moldova în plăcinta cu mere. Gustul îți va aminti de copilărie

Plăcinta cu mere este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Combinația dintre blatul crocant și merele parfumate cu scorțișoară este delicioasă și savuroasă. Care este ingredientul secret pe care îl pun gospodinele din Moldova în plăcinta cu mere? Îi dă un gust aparte, numai așa o vei prepara de acum încolo!

Ce pun bucătăresele din Moldova la plăcinta cu mere

Unul dintre cele mai accesibile deserturi pe care le putem prepara acasă este plăcinta cu mere. Ieftină și ușor de făcut, aceasta poate fi preparată indiferent de anotimp. Merele sunt unele dintre cele mai rezistente fructe și le găsim pe piață pe tot parcursul anului, la un preț accesibil.

Fiecare gospodină are o rețetă preferată de plăcintă cu mere, pe care o pregătește cu drag de fiecare dată pentru familie. Modalitatea de a face blatul diferă de la o bucătărie la alta și de la o zonă a țării la alta. Unele persoane preferă plăcinta cu blat moale și pufos, altele vor ca acesta să fie crocant sau sfărâmicios. Gospodinele din Moldova adaugă în blatul de la plăcinta cu mere și smântână.

Acest ingredient dă o textură cremoasă blatului și îl face delicios. În alte bucătării se folosește iaurt grecesc în loc de smântână sau chiar iaurt de băut.

Citește și: Ingredientul special pe care îl puneau bunicile în plăcinta cu mere. Rețeta te va cuceri pe loc, iese fragedă și delicioasă

Câte minute trebuie frământat aluatul de cozonac
Aluat pentru plăcintă

Rețetă de plăcintă cu mere, pas cu pas

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 200 g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g smântână
  • coajă de portocală
  • 1 lingură suc de portocale
  • un praf de sare

Citește și: La ce temperatură se coace plăcinta congelată. Detaliul pe care trebuie să-l știi pentru a ieși perfectă

Pentru umplutură:

  • 1,5 kg mere
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 150 g zahăr
  • 50 g unt

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un bol și se adaugă untul, gălbenușurile amestecate cu zahărul, smântâna, praful de copt, coaja și zeama de portocale și un praf de sare. Se amestecă bine totul, după care aluatul se mai frământă cu mâinile, până când nu mai este lipicios. Se lasă la crescut, timp în care ne vom ocupa de mere.

Citește și: Plăcintă cu carne și ciuperci. Rețetă pentru Sărbători. E delicioasă, nu trebuie să-ți lipsească de pe masă

Se curăță merele de coajă și se taie cubulețe sau se dau prin răzătoarea mare. Se scurg de zeamă, după care se pun peste ele zahărul și scorțișoara. Se topește untul într-o cratiță și se călesc merele până când zahărul se topește și apa pe care și-o lasă se evaporă complet.

Se împarte aluatul în două părți egale și se întinde prima bucată. Se pune foaia de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, după care se adaugă umplutura și se nivelează. Se întinde și a doua bucată de aluat pe dimensiunea tăvii și se adaugă deasupra.

Se înțeapă din loc în loc cu furculița, pentru a ieși aburul produs de mere. Se dă tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 35-40 de minute sau până când plăcinta se rumenește. Se adaugă zahăr pudră deasupra, după ce plăcinta s-a răcorit puțin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Războiul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf ia amploare
8.7 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *