Merele sunt unele dintre cele mai parfumate și mai gustoase fructe de sezon. Se găsesc peste tot în această perioadă, astfel că putem profita de ele pentru a le include în diverse rețete, perfecte pentru toamnă. Iată trei idei de deserturi cu mere, rapide, ușoare și delicioase.
Piețele, livezile și supermarketurile sunt pline în această perioadă de mere parfumate și dulci. În funcție de locul de unde le cumperi, poți găsi mai multe sortimente, însă nu toate sunt potrivite pentru deserturi.
În timp ce unele mere au o textură crocantă și miezul acrișor și apos, altele sunt dulci, parfumate și au un procent mai mic de apă. Cele mai potrivite mere pentru deserturi sunt cele care au miezul dens și mai degrabă înecăcios decât apos. Merele golden și cele domnești, dintre soiurile care se cultivă și la noi, sunt perfecte pentru plăcintă, ștrudel sau alte prăjituri.
Iată câteva deserturi cu mere ușor de făcut, pe care oricine ar trebui să le încerce în această perioadă!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală merele, se scoate cotorul și se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime. Se taie aluatul foietaj în fâșii de 2 cm lățime și se înfășoară fiecare felie de măr în aluat. Se pun rondele de mere îmbrăcate în aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut și se dau la cuptor până când se rumenesc.
Se presară zahăr pudră amestecat cu scorțișoară peste ele și se mai lasă la cuptor 2-3 minute, astfel încât să se caramelizeze. Se servesc după ce s-au răcit puțin.
Citește și: Ce trebuie să adaugi în merele călite pentru plăcintă. Așa va avea un gust senzațional, unic
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curăță merele și se dau prin răzătoarea mare. Se pun împreună cu zahărul și scorțișoara într-un vas pe foc și se lasă până când zahărul s-a topit, iar sucul din mere s-a evaporat parțial.
Se face un aluat din ulei, apă minerală, făină, sare și bicarbonat și se frământă bine. Se împarte în două, se întinde o jumătate pe blat și se pune în tavă. Se adaugă merele și se nivelează. Se întinde și cealaltă jumătate de aluat și se pune foaia deasupra. Se dă tava la cuptor, la 180 de grade, până când plăcinta s-a rumenit. Se poate pudra zahăr deasupra sau se poate servi ca atare.
Citește și: Cum se pregătesc merele pentru plăcintă. Cu ce să le amesteci pentru a obține gustul din copilărie
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală merele, se curăță și se taie cubulețe cât mai mici. Merele pentru ștrudel nu se dau pe răzătoare. Se amestecă cu zahărul și cu scorțișoara și se lasă deoparte. Se topește untul pe foc și se preîncălzește cuptorul. Se pune o foaie de plăcintă pe blatul de lucru și se unge cu unt topit. Se mai adaugă încă o foaie și unt topit și încă una, în total trei foi.
Se pun mere de-a lungul foilor de plăcintă și se rulează acestea, însă nu foarte strâns. Se presează marginile și se ung ștrudelele din nou cu unt pe experior. Se procedează la fel și cu restul de foi, până când se termină umplutura. Se dă tava la cuptor, la 180 de grade, până când ștrudelele s-au rumenit.