Ioana Bulcă, simbol al Teatrului Național și al filmului românesc, a murit la 89 de ani - Ego.ro

Ioana Bulcă, simbol al Teatrului Național și al filmului românesc, a murit la 89 de ani

Ioana Bulcă, simbol al Teatrului Național și al filmului românesc, a murit la 89 de ani

ița Ioana Bulcă, cunoscută pentru rolurile sale remarcabile atât în teatru, cât și în film, a încetat din viață miercuri, la vârsta de 89 de ani. Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a făcut anunțul oficial pe pagina sa de Facebook, unde și-a exprimat regretul profund pentru pierderea uneia dintre cele mai importante figuri ale scenei românești. Cu o carieră ce s-a întins pe parcursul a peste patru decenii, Ioana Bulcă a fost o prezență constantă și apreciată pe scena Teatrului Național din București și în cinematografia românească, colaborând cu regizori de prestigiu și interpretând personaje memorabile. De la debutul său fulminant în „La Moara cu noroc” și până la rolul premiat din „Restul e tăcere”, Ioana Bulcă a lăsat o amprentă puternică în cultura română.

Debutul care a lansat o carieră de legendă

Ioana Bulcă s-a născut la 7 ianuarie 1936, în comuna Podari din județul Dolj, și și-a petrecut copilăria la Sibiu, unde a absolvit liceul. Talentul ei actoricesc a fost descoperit de timpuriu, în perioada studenției la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC). La doar 18 ani și jumătate, în primul an de facultate, a fost aleasă de regizorul Victor Iliu pentru rolul Anei din filmul „La Moara cu noroc”, ecranizare a nuvelei lui Ion Slavici.

„Asta-i Ana lui Slavici!” a spus Iliu când a văzut-o, iar alegerea a fost imediată, fără alte probe.

A absolvit IATC în 1957, în clasa profesorului Ion Finteșteanu, și a debutat în teatru la Craiova, unde a jucat în piese precum „Gâlcevile din Chioggia”, în regia lui Dinu Cernescu.

Zeci de roluri pe scena Teatrului Național București

Din anul 1960, Ioana Bulcă a devenit parte din trupa Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. De-a lungul anilor, a jucat în zeci de piese, sub îndrumarea unor regizori importanți, într-un repertoriu vast și variat. A dat viață personajelor din „Tartuffe” de Molière, „Anna Karenina”, „Idiotul”, „Apus de soare”, „Richard al III-lea”, „Gaițele”, „D-ale carnavalului”, „Vrăjitoarele din Salem” și „Trilogia antică”, cu care a participat la festivaluri internaționale importante, inclusiv la Sao Paolo, Edinburgh, Paris, Milano și Salzburg.

Ultimul său rol pe scena TNB a fost cel al Lottei Bainbridge în spectacolul „Așteptând la Arlechin” de Noel Coward, în regia lui Ion Cojar.

„Pe scena Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București a interpretat o pleiadă de roluri importante și diverse, ultimul dintre acestea fiind Lotta Bainbridge în piesa „Așteptând la Arlechin” de Noel Coward, regia Ion Cojar. Întreaga echipă a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București o va păstra în amintire și va menține vie imaginea ei pentru generațiile care urmează! Dumnezeu s-o odihnească în pace”, a transmis Teatrul Național.

Cariera cinematografică

Pe lângă activitatea din teatru, Ioana Bulcă a avut o carieră bogată în cinematografie. După succesul cu „La Moara cu noroc”, au urmat alte roluri importante: Midia în „Zodia Fecioarei” (1966), Doamna Stanca în „Mihai Viteazul” (1970), Margareta în „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972) sau Aristizza Romanescu în „Restul e tăcere” (2007), pentru care a fost recompensată cu Premiul Gopo pentru „cea mai bună actriță a anului 2008”.

Filmografia sa include titluri notabile precum „Ciprian Porumbescu”, „Astă seară dansăm în familie”, „Burebista”, „Lovind o pasăre de pradă”, „Şantaj”, „Fantomele se grăbesc” și multe altele. A colaborat cu regizori precum Sergiu Nicolaescu, Nae Caranfil, Geo Saizescu sau Gheorghe Vitanidis.

Distincții și recunoaștere

De-a lungul carierei, Ioana Bulcă a primit numeroase premii și distincții. A fost laureată a Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a primit Medalia „Centenarul Cinematografului Românesc” și Medalia de aur a Centrului Național al Cinematografiei. În 2004, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către președintele României.

A fost, de asemenea, membru fondator al Uniunii Cineaștilor din România și membră a UNITER. În 2007 a primit Premiul de excelență pentru întreaga activitate la Festivalul „Transilvania International Film Festival”, iar în 2009 a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru rolul din „Restul e tăcere”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Pepe, despre succesul câștigat pe scenă: “Atunci începi să realizezi!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *