La ce temperatură să setezi centrala termică pe gaz pentru a consuma puțin. Trucul nebănuit care te ajută să faci economii

Ponturi esențiale
La ce temperatură să setezi centrala termică pe gaz pentru a consuma puțin. Trucul nebănuit care te ajută să faci economii

La ce temperatură să setezi centrala termică pe gaz pentru a consuma puțin. Având în vedere criza energetică ce pare să fi acaparat întreagul continent, este recomandat să iei măsuri din timp pentru a nu te trezi cu facturi uriașe. În rândurile de mai jos vei afla cum trebuie setată centrala pe gaz, astfel încât să reduci consumul, dar să beneficiezi în continuare și de confortul pe care ți-l oferă.

La ce temperatură să setezi centrala termică pe gaz pentru a consuma puțin. Ponturi pe care e bine să le știi

Sezonul rece se apropie cu pași repezi și odată cu el vor veni și facturile încărcate la energie. Autoritățile ne avertizează asupra creșterii costului la energia electrică și gaz și se preconizează că facturile pot ajunge chiar și la o valoare dublă față de cele aferente aceleiași perioade a anului trecut.

Dacă ai centrală de apartament este important să fii atent la consumul acesteia, mai ales în perioadele geroase, când este de așteptat să funcționeze mai mult decât de obicei. Pentru un consum mic al centralei termice, este necesar să ții cont de câteva detalii importante. Dacă urmezi aceste sfaturi simple, factura pe care o vei primi lună de lună va fi semnificativ mai mică.

În primul rând, trebuie să amintim faptul că centrala termică este folosită atât pentru încălzirea caloriferelor, cât și pentru apă caldă de la robinet. Are două butoane distincte cu ajutorul cărora poți seta temperatura dorită, atât pentru apa caldă care va curge la chiuvetă sau duș, cât și pentru cea care va intra în calorifere pentru a încălzi atmosfera din casă.

Termostatul, un aliat al tău

În cazul în care nu ți-ai montat până acum un termostat, ar fi cazul să o faci. Indiferent că vorbim de unul wireless sau unul cu fir, termostatul va fi prietenul tău când vine vorba de economisirea gazului. Termostatul ambiental se setează la temperatura pe care îți dorești să o ai în casă. Specialiștii nu recomandă însă ca în camera în care stai de obicei să fie o temperatură mai mare de 22-23 de grade.

În cazul centralei, este indicat să menții temperatura apei din calorifere la o valoare nu foarte ridicată, respectiv 50-55 de grade. Dar pentru confortul tău o poți seta la o valoare și mai mare, însă acest lucru va însemna și un consum mai mare de gaz.

Dacă centrala ta nu are afișaj electronic, ci doar potențiometre, setează potențiometrul aferent încălzirii caloriferelor la 50%. Celălalt potențiometru, care reprezintă apa, îl poți seta după preferințe.

Alte trucuri pentru economisirea energiei

  • Termostatul centralei trebuie amplasat în încăperea unde petreci cel mai mult timp și este mai cald. De ce este important acest lucru? Ei bine, dacă pui termostatul într-o încăpere mai rece, acesta va înregistra o temperatură mai scăzută, iar centrala va funcționa mai mult pentru a o încălzi.
  • Închide centrala când pleci de acasă. Dacă nu este foarte frig afară, în cele câteva ore din zi în care tu te afli la serviciu, iar copiii sunt la școală, poți închide centrala termică fără să îți faci griji. Chiar dacă se vor răci caloriferele, atmosfera din casă va rămâne plăcută. În cazul în care nu intri în dormitor decât seara, la culcare, pe timpul zilei nu are niciun sens să ții caloriferul în permanență deschis. Mai bine îl închizi sau îl setezi din buton pe funcția economic și lași ușa deschisă să ajungă în cameră căldura din restul casei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a participat Jorge la Survivor All Stars, de fapt
6.8 1166 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *