La ce temperatură se face carnea de miel la cuptor. Trucul ca să iasă fragedă și suculentă

Sfaturi pentru prepararea fripturii de miel

Scris de: Oana Matei

06 Apr. 2023

La ce temperatură se face carnea de miel la cuptor. Trucul ca să iasă fragedă și suculentă

Carnea de miel este o alegere populară pentru masa de Paște în multe țări și culturi. De obicei, mielul este considerat un simbol al sacrificiului și al reînnoirii, iar consumul de carne de miel în timpul Sărbătorii Pascale este legat de tradițiile religioase și culturale.

Cum alegi cea mai bună carne de miel

În multe țări din Europa, precum România, Grecia, Italia sau Spania, carnea de miel este un element important al mesei de Paște. În aceste culturi, mielul este sacrificat, simbolizând jertfa lui Isus Hristos în tradiția creștină. În Grecia, de exemplu, se obișnuiește să se servească un miel întreg la masa de Paște, iar în Italia se prepară un fel de mâncare tradițional numit „abbacchio alla romana”, care este un miel tânăr fript cu usturoi și ierburi. La noi, tradiția pentru pregătirea mesei de Paște, pe lângă ouă roșii și pască, gospodinele pregătesc ciorbă, stufat, drob și friptură, toate din carne de miel. Carnea de miel este, în general, o carne fragedă și aromată care nu necesită multă pregătire. Un prim pas, foarte important, este achiziția cărnii. Există câteva criterii de care este bine să țineți cont atunci când cumpărați carne de miel:

  1. Proveniența: Carnea de miel trebuie să provină de la animale sănătoase, hrănite corespunzător și crescute în condiții optime. Este recomandat să achiziționați carnea de miel de la producători locali, care respectă normele sanitare și de igienă în procesul de producție.
  2. Aspectul: Carnea de miel trebuie să aibă o culoare roșiatică sau roz deschis, cu un aspect proaspăt și neted. Carnea de miel trebuie să fie fermă și să nu aibă zone cu sânge sau cu miros neplăcut.
  3. Vârsta animalului: Carnea de miel tânără este mai delicată și mai gustoasă decât cea de la animale mai în vârstă. Este recomandat să alegem carnea de miel de la animale tinere, care au între 3 și 6 luni.
  4. Grăsimea: Carnea de miel trebuie să aibă o cantitate moderată de grăsime, care să fie distribuită uniform în carne. Grăsimea ar trebui să fie albă, nu galbenă sau de altă culoare.

Sfaturi pentru gătirea fripturii de miel

Marinata perfectă

Pentru a vă asigura că mielul se gătește uniform în cuptor, ar trebui să fie la temperatura camerei înainte de a-l coace. Prin urmare, este indicat să scoateți carnea din frigider, cu aproximativ o oră înainte de a o pregăti. Înainte de a începe să condimentați carnea, preîncălziți cuptorul la 230 de grade. Pentru că mielul are o carne fragedă, îl poți condimenta astfel: se unge cu ulei de măsline și puțin suc de lămâie, se adaugă rozmarin, cimbru, usturoi, sare și piper.

Pregătirea corectă a cărnii de miel

Puneți tava cu carnea de miel asezonată, la cuptorul preîncins la 230 de grade, pentru 30 de minute. După ce s-au scurs 30 de minute, reduceți temperatura la 175 de grade și lăsați carnea la cuptor pentru 30 -60 de minute. Puteți folosi un termometru de bucătărie, pentru a verifica temperatura internă a cărnii.

Vezi și Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi carne de miel. Așa îți dai seama dacă e toxică

Timp de preparare: ”în sânge”, mediu sau bine făcut

Dacă preferați să savurați mielul ”în sânge”, carnea ar trebui să atingă o temperatură de 52 de grade, la interior. Va fi nevoie de aproximativ 15 minute pentru o jumătate de kilogram de miel. Dacă preferați friptura prăjită mediu, 55 de grade este temperatura optimă și trebuie să lăsați carnea, 20 de minute la cuptor. Pentru varianta bine făcută, 500 de grame de miel necesită 57 de grade și aproximativ 25 de minute la cuptor.

Vezi și Ingredientul care se pune pe pulpa de miel, înainte de a se băga la cuptor. Așa iese carnea fragedă și delicioasă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a participat Jorge la Survivor All Stars, de fapt
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *