Una dintre cele mai sănătoase tehnici de gătire este coacerea la cuptor. Datorită modului în care căldura este transmisă în interiorul cuptorului, întotdeauna într-o manieră controlată, alimentele sunt gătite fără a-și pierde multe dintre proprietățile nutritive. Deși fiecare aliment necesită o temperatură diferită, gătitul la cuptor permite mâncării să se gătească mult mai bine, în sucuri proprii, astfel încât acest tip de gătit, la temperatură joasă, pe lângă faptul că este mai sănătos, mâncarea este mult mai gustoasă și chiar mai puțin calorică.
Trucuri pentru a găti cel mai bun pește la cuptor
- În general, atunci când gătim pește la cuptor, temperatura este esențială pentru a obține rezultatele dorite. Temperatura prea ridicată poate duce la uscarea excesivă a peștelui, în timp ce temperatura prea scăzută poate duce la o coacere incompletă. Un secret important este de a coace peștele la o temperatură moderată, ideală fiind între 180-200 de grade Celsius.
- Înainte de a introduce peștele în cuptor, este recomandat să îl pregătiți corespunzător. Spălați și uscați bine peștele înainte de a-l așeza pe o tava de copt acoperită cu hârtie de copt sau unt uns. Acest lucru va ajuta la evitarea lipirii peștelui de tavă și va permite o gătire uniformă.
- Un alt secret este alegerea timpului potrivit de coacere, în funcție de grosimea și tipul de pește. O metodă simplă de a determina timpul necesar, este de a calcula aproximativ 10 minute de gătire pentru fiecare centimetru de grosime al peștelui. De exemplu, dacă peștele are o grosime de 2 centimetri, veți coace peștele timp de aproximativ 20 de minute.
- Pentru a adăuga savoare și a împiedica uscarea puteți folosi diverse ingrediente în timpul coacerii. Unele opțiuni comune includ felii subțiri de lămâie sau lime, frunze de dafin, salvie, mărar sau pătrunjel proaspăt. Aceste ingrediente nu numai că vor conferi peștelui un gust delicios, dar vor ajuta și la menținerea umidității și a suculenței acestuia.
- Dacă cuptorul dumneavoastră are funcție de abur, utilizați-l. Gătitul este mai blând și ajută la reținerea umidității în carne, lăsând suculentă la interior și crocantă la exterior.
- Dacă doriți să păstrați peștele suculent, puteți adăuga un pic de lichid, cum ar fi vin, supă sau unt, în tavă înainte de a introduce peștele la cuptor. Acest lichid va ajuta la menținerea umidității în timpul coacerii.
Vezi și În ce să înmoi peștele înainte de a-l prăji în tigaie. Așa devine mai moale și suculent, gustul te va cuceri din prima
Cea mai ușoară metodă de gătire a peștelui la cuptor: En papillote
Termenul „papillote” vine din limba franceză și înseamnă „hârtie”. Gătirea „en papillote” este, de fapt, o gătire a ingredientelor împachetate în hârtie de copt. Este recomandat pentru prepararea legumelor, peștelui, crustaceelor și a pieptului de pui, care se gătesc de obicei rapid. Datorită faptului că sunt bine închise în hârtie, acestea se gătesc la abur, în suc propriu. Uneori se adaugă și puțin lichid în hârtie, astfel încât preparatul să fie mai suculent și gustos. În maxim 30 de minute sunt gata!
Sarmalele reprezintă una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Indiferent de regiune sau de preferințe, acest preparat continuă…
Nimic nu poate înlocui satisfacția unei pizza pregătite acasă, cu un blat pufos și toppinguri alese după preferințele fiecăruia. Este o rețetă simplă, dar de…
Vezi și Singurul pește pe care nu trebuie să îl prăjești. Nu are niciun gust, iese prea uscat
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!