La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea. Reduci cu 30% consumul de gaz și faci economii mari în fiecare lună

Trucuri care te vor ajuta să reduci consumul de gaz și să beneficiezi în continuare de confortul oferit de centrala de apartament
La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea. Reduci cu 30% consumul de gaz și faci economii mari în fiecare lună

La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea. Tot mai mulți români aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare și să își monteze propriile centrale de apartament în speranața că vor plăti mai puțin la iarnă pentru încălzirea locuinței. Însă facturi mai mari se anunță și la gazele naturale, așa că cel mai bine ar fi să cunoaștem câteva detalii importante care ne vor ajuta să echilibrăm raportul dintre consum și confort. Iată cum poți reduce cu până la 30% consumul de gaz în cazul în care ai centrală termică.

La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea

În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să își monteze centrale termice în case pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de defacțiunile sistemului termic centralizat, în urma cărora, adesea, oamenii se trezesc fără căldură și apă caldă, în toiul iernii.

Un motiv în plus pentru care oamenii aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat este acela că în această iarnă se anunță o creștere semnificativă a facturilor la căldură.

În cazul celor care au deja montată o centrală de apartament sau au în plan să o facă, trebuie să cunoască modul optim de funcționare a accesteia astfel încât să reducă din consum.

Iar un lucru esențial îl reprezintă montarea unui termostat. Acest dispozitiv te ajută la optimizarea consumului și menținerea căldurii în locuință. O centrală fără termostat va funcționa mai mult timp și îți va încărca automat factura la gaze.

Specialiștii recomandă ca pe timp de zi termostatul să fie reglat la o termperatură de maxim 22-23 de grade Celsius. În timp ce noaptea, valoarea nu trebuie să depășească 19 grade Celsius.

Ținând cont de aceste recomandări, vei reuși să economisești până la 31% din costuri de încălzire.

Unde trebuie amplasat termostatul

Există două tipuri de termostat: cele cu fir și cele wireless. Indiferent de modelul pe care îl ai este important să știi în ce cameră să ții acest dispozitiv astfel încât să ai un confort optim, iar centrala să aibă un randament ridicat.

Așadar, este important ca termostatul să fie amplasat în camera unde îți petreci cel mai mult timp și unde, de o bicei, este mai cald. Dacă pui termostatul într-o încăpere mai răcoroasă, acesta va înregistra o temperatură mai scăzută și automat centrala va funcționa mai mult pentru a o încălzi.

Închide centrala când pleci de acasă

Pentru a face economie sunt importanți, de asemenea, și timpii de funcționare a centralei. Pe timpul zilei, atunci când ești plecat la serviciu, iar copiii sunt la școală, poți închide centrala termică fără să îți faci griji. Chiar dacă se vor răci caloriferele, atmosfera din casă va rămâne plăcută.

În cazul în care nu intri în dormitor decât seara la culcare, pe timpul zilei nu are niciun sens să ții caloriferul în permanență deschis. Mai bine îl închizi sau îl setezi pe funcția economic și lași ușa deschisă să ajungă în cameră căldura din restul casei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
6.6 64 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *