Legătura specială dintre Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I. Care este istoria relațiilor dintre Casa Regală a Marii Britanii și cea a României

Ce relații erau între cele două familii regale

Scris de: Dana Cazacu

09 Sep. 2022

Legătura specială dintre Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I. Care este istoria relațiilor dintre Casa Regală a Marii Britanii și cea a României

Regina Marii Britanii a decedat joi seară, la vârsta de 96 de ani. În caz că nu știați, Regina Elisabeta a II-a a avut o legătură specială cu Regele Mihai I al României. Care este istoria relațiilor dintre Casa Regală a Marii Britanii și cea a României, dar și cum se în înrudesc cele două familii regale, puteți afla în rândurile de mai jos.

Legătura specială dintre Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I

Nu mulți sunt cei care știu că, Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I al României au fost veri de gradul al treilea. Ba chiar mai mult de atât, Mihai I a cunoscut-o pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României, chiar la nunta regretatei suverane a Marii Britanii cu Prințul Philip.

Regele Mihai I și fosta regină a Regatului Unit au avut o stră-străbunică comună. Mai exact, este vorba despre Regina Victoria a Marii Britanii. Istoria relațiilor dintre Casa Regală a Marii Britanii și cea a României a început în iarna anului 1893, când principele Ferdinand s-a căsătorit cu Principesa Maria.

La naștere, prima regină a României Mari a primit numele de Marie Alexandra Victoria. Bunica sa dinspre tată era Regina Victoria a Marii Britanii, iar bunicul din partea mamei a fost țarul Alexandru al II-lea al Rusiei.

Cum se înrudește Casa Regală a Marii Britanii cu cea a României

Pe când avea doar 16 ani, Marie Alexandra Victoria s-a logodit cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Nepot al Kaizerului și principe german, acesta era și moștenitorul tronului României. Așa se face, că celor doi le datorăm trei generații ale Casei Regale din România (Carol al II-lea, Mihai I și Principesa Margareta).

După nunta lor din iarna lui 1983, Primăria Bucureștiului le-a oferit o cupă de argint, iar pe aceasta erau inscripționate următoarele: „Bine ai venit, mireasa de Dumnezeu aleasă, spre a patriei cinstire”.

După cum bine știm, căsătoriile aranjate nu sunt chiar tocmai fericite, însă Ferdinand și Marie Alexandra Victoria au învățat să conviețuiască. Ba chiar mai mult de atât, cei doi au adus pe lume trei băieți și trei fete. Primul lor copil, Carol al II-lea avea să devină regele României, fiind urmat de Elisabeta, Marioara, Nicolae, Ileana și Mircea. Din nefericire, soarta a făcut ca ultimul dintre aceștia să moară de tiroidă.

Legătura specială dintre Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I
Legătura specială dintre Regina Elisabeta a II-a și Regele Mihai I

Regele Mihai I, invitat la nunta Reginei Elisabeta a II

Tragicul eveniment nu a împiedicat-o însă pe Maria să-și îndeplinească îndatoririle oficiale. Soțul său devenise regele Ferdinand I și ea regină, iar astfel ei aveau să fie primii suverani ai României Mari. După moartea lui Ferdinand, Carol a refuzat coroana. Astfel, Regina Maria a devenit pivotul Casei Regale, fiindu-i alături nepotului său, proaspătul rege Mihai, în cei trei ani ai Regenței.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu țările lor, Prințesa Elisabeta a II-a și viitorul Rege Mihai I au ajuns de o parte și de alta a baricadei. Cu toate acestea, după abdicarea de la tron a lui Carol al II-lea, Regele Mihai l-a îndepărtat pe mareșalul Antonescu, iar armele României s-au întors împotriva Germaniei. Astfel legătura dintre Casele Regale ale Marii Britanii și României a revenit la normalitate.

În 1947, regele Mihai I a fost invitat la nunta verișoarei sale, prințesa Elisabeta. La marele Eveniment, Mihai a fost însoțit de Regina-mamă, Elena. La Londra, el avea să o întâlnească pe aleasa inimii sale, prințesa Ana de Bourbon Parma, viitoarea Regină Ana a României, potrivit stirileprotv.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face fiica lui Feli Donose la doar 5 ani și jumătate
7.9 52 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Imaginea MOMENTULUI! Prima fotografie după anunţul BOLII lui Kate. Familia Regală nu a mai putut...
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum s-a împrietenit cu medicul Ana Aslan
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca...
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită,...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum a devenit prieten cu Ana Aslan
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Un val de schimbare cosmică este pe cale să redea fiecărei zodii noi drumuri de...
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl...
SURPRIZĂ în showbiz-ul din România! La un an de la nuntă, vedeta noastră a anunțat...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *