Locul din Europa unde se trăiește cel mai bine. Ce schimbări s-au făcut și care este cel mai râvnit job din țară

Care este cea mai fericită țară din lume în 2023.
Locul din Europa unde se trăiește cel mai bine. Ce schimbări s-au făcut și care este cel mai râvnit job din țară

Anul acesta, Finlanda a câștigat pentru a șasea oară consecutiv titlul de ”Cea mai fericită țară din lume”. Deși este cunoscut faptul că țările nordice au un nivel de trai foarte ridicat, există deosebiri esențiale între Finalanda și celelalte state din nordul continentului european. Iată ce schimbări majore au făcut finlandezii și cum a ajuns țara lor locul unde se trăiește cel mai bine de pe întreg mapamondul.

Locul din Europa unde se trăiește cel mai bine

La începutul acestui an, Finalanda a fost desemnată, pentru al șaselea an cosecutiv, cea mai fericită țară din lume, potrivit World Happiness Survey. Ea este urmată în clasament de alte dou țări nordice: Danemarca și Islanda.

Dar cum au ajuns finlandezii să aibă un nivel de trai atât de ridicat? Ei bine, totul depinde de câțiva factori importanți, precum inegalitatea venitului minim, ajutorul social, un nivel scăzut de corupție și libertatea de a lua propriile decizii.

Citește și: Cele mai bune țări pentru familii cu copii. Unde să te muți pentru un trai liniștit, ce trebuie să iei în calcul

Dar poate cel mai important element dintre toate este sistemul educațional, pe care l-au schimbat din temelii. Au renunțat la inspectorii școlari, ale căror inspecții erau considerate ”ore de teatru”, deoarece toată lumea avea o conduită adecvată doar în momentul vizitei inspectorilor.

De asemenea, o altă decizie a fost să crească substanțial salariul profesorilor și educatorilor. Cei care aplică însă pentru un astfel de post trebuie să îndeplinească niște condiții foarte stricte. În primul rând trebuie să fi fost în top 10 elevi din calsa lor și obligatoriu să aibă un master finalizat.

În prezent, meseria de profesor este atât de bine văzută în Finlanda, încât la concursurile organizate sunt cel puțin 5 candidați pe loc.

Ale instrumente de creștere a calității vieții adoptate de finlandezi

Finlanda are și alte avantaje care contribuie la fericirea oamenilor. Țara are un sistem de sănătate public descentralizat și un sector de sănătate privat foarte restrâns, un aspect mult mai eficient decât alternativele folosite în alte țări.

Totodată, transportul public este accesibil tuturor din punct de vedere financiar. În plus, aeroportul din Helsinki este considerat cel mai performant din Europa de Nord.

Citește și: Singura țară din lume care este situată în toate cele patru emisfere. Nu ai fi ghicit-o niciodată

Potrivit statisticilor, Finlanda ocupă locurile 1, 2 și 3 în clasamentele globale pentru succes economic și social, mult mai bine decât Norvegia, spre exemplu, o altă țară nordică apreciată pentru standardul de viață ridicat.

În prezent, produsul Intern Brut (PIB) în Finlanda este de 54.000 de dolari pe cap de locuitor, o creștere absolut spectaculoasă dacă ar fi să facem o comparație cu cel din urmă cu doar câteva decenii când, în anii `70, era puțin peste 1.000 de dolari.

Top 10 cele mai fericite țări din lume

Iată cum arată Top 10 cele mai fericite țări din lume în 2023, clasament făcut public în luna martie:

  1. Finlanda
  2. Danemarca
  3. Islanda
  4. Israel
  5. Olanda
  6. Suedia
  7. Norvegia
  8. Elveția
  9. Luxemburg
  10. Noua Zeelandă

Statele Unite ale Americii se află pe locul 15, iar Maria Britanie pe 19.

Citește și: Țara în care este interzis să mănânci cu mâna stânga. Motivul este surprinzător

În partea de jos a listei se află Afganistanul pe locul 137, Libanul pe 136 și Sierra Leone pe 135.

Pe ce loc se află România

În ceea ce privește locul din clasament pe care îl ocupă România, țara noastră a depășit, în mod surprinzător, state europene din Vest, precum Italia și Spania. Mai exact, România se află pe poziția 24 în clasamentul celor mai fericite țări din lume, în timp ce spaniolii ocupă locul 32, iar italienii, 33.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *