Lunea Mare din Săptămâna Patimilor, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi?

Lunea Mare, precedată de Duminica Floriilor, este prima zi din ultima săptămână de post înainte de Paște.
Lunea Mare din Săptămâna Patimilor, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi?

În biserici se țin slujbe speciale, iar credincioșii postesc, se roagă și se pregătesc de Înviere. Tot în această zi începe și curățenia generală de Paște, când totul trebuie văruit și aerisit. Iată ce este bine să faci în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor și ce este interzis.  

Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor

În creștinism, Lunea Mare semnifică prima zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, una dintre cele mai importante săptămâni pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume. Biserica ține slujbe speciale în această zi de rugăciune, iar credincioșii se pregătesc pentru Învierea Domnului. 

Ca orice altă zi importantă din anul bisericesc, Lunea Mare este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, pe care credincioșii din întreaga lume le respectă pentru a avea parte de bucurii pe tot parcursul anului.  

În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia de Paște, în care totul trebuie aerisit. Tot în această zi se spală și se văruiește, pentru a ieși relele de peste iarnă. O vorbă veche spune că toate aceste lucruri au loc ca „să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blestemă casa“ 

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor, semnificație

Săptămâna Mare este săptămâna Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos, perioadă în care creștinii se spovedesc, purificându-și sufletul pentru întâmpinarea Învierii lui Iisus Hristos și pentru a primi Sfânta Împărtășanie. Prima zi din Săptămâna Patimilor este, așadar, o zi de introspecție și de pregătire spirituală.  

Lunea Mare este considerată ca fiind prima zi din Săptămâna Patimilor lui Iisus și este precedată de Duminica Floriilor. Este prima zi în care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a pătimit pentru păcatele noastre. În Biserică, slujba îl are în centru pe Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. 

La Liturghie se citește istoria vieții lui, întrucât ea amintește de trădarea lui Iuda și de felul în care a fost vândut Mântuitorul. În Lunea Mare, credincioșii vor vedea în biserici icoana lui Iosif, adusă în față de către preot. Tot în prima zi din Săptămâna Mare se face pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat după ce a fost blestemat de Iisus înainte intrării în Ierusalim (Matei 21: 17-19). 

Învățătura acestei denii din Lunea Mare este că, deoarece omul de rând nu știe când va fi sfârșitul vieții sale, acesta trebuie să ducă în permanență o viață creștină, care abundă fapte bune și evlavie. Astfel, creștinul trebuie să fie receptiv la Dumnezeu, dar și la necazurile oamenilor, căci smochinul îl reprezintă pe om, iar smochinele sunt roadele faptelor sale bune. 

Citește și: Când nu se spală în Săptămâna Patimilor? Tradiţii şi obiceiuri

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor, tradiții și obiceiuri

După cum aminteam și mai sus, în Lunea Mare începe curățenia de Paște 2023.  Casele creștinilor trebuie să treacă printr-o curățenie generală înainte de marea sărbătoare a Paștelui, fapt pentru care gospodinele scot totul la aerisit, spală rufe, calcă, iar bărbații fac reparațiile necesare prin casă.  

Potrivit superstiției, curățenia generală din Săptămâna Mare are scopul de a scoate toate relele de peste iarnă din casă. Tocmai de aceea, totul se spală și se văruiește. Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are anumite tradiții asociate, iar dacă în Lunea Mare se scot la aerisit hainele, se spală și se calcă, în Marțea Mare, de pildă, se mătură, se aspiră și se șterg geamurile. 

Fiind o perioadă marcată de o puternică încărcătură spirituală și religioasă, în Săptămâna Mare credincioșii respectă o serie de ritualuri și obiceiuri, unele indicate de Biserică, altele moștenite din bătrâni. Astfel, începând de luni și până sâmbătă, credincioșii țin post. 

De asemenea, credincioșilor li se recomandă abstinența conjugală în această perioadă sfântă. În Lunea Mare sunt interzise vorbele rele, spuse cu păcat, la fel și bârfele și limbajul licențios.  

„În Săptămâna Mare nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, ci trebuie să iertăm pe cei din jur. Nu avem voie să mai facem răutăți celor din jur“, spun preoții.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mori în Săptămâna Patimilor? Se spune că porţile Raiului sunt închise

Rugăciunea care trebuie rostită în Lunea Mare 

Întrucât în această perioadă oamenii își purifică sufletele în întâmpinarea celui mai important eveniment religios din an, rugăciunile joacă un rol extrem de important în viața fiecărui creștin în Lunea Mare, precum și în fiecare zi din această săptămână.

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilința îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie si fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfanta Ta Răstignire!

O Doamne, astăzi, îți dau sufletul si trupul meu si voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după buna plăcere a Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, si pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai.

La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu!

Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine si binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin“, este rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în Lunea Mare, potrivit recomandărilor crestinortodox.ro 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *