Mâncare de gutui ca la bunica. Secretul care o face gustoasă și savuroasă, ce trebuie să faci la final

Cum o prepari, pas cu pas

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2023

Mâncare de gutui ca la bunica. Secretul care o face gustoasă și savuroasă, ce trebuie să faci la final

Atunci când ne gândim la fructe de toamnă precum gutuile sau prunele, le asociem de obicei cu deserturi sau compot, gem și dulceață. Acestea pot fi însă integrate și în mâncăruri clasice, pe care le savurăm pe post de fel principal. Cum faci o mâncare de gutui ca la bunica, dulce-acrișoară și delicioasă? Aceasta poate fi preparată atât în varianta de post, cât și cu carne.

Mâncarea de gutui, o rețetă tradițională veche

Gutuile sunt unele dintre cele mai aromate și mai parfumate fructe de toamnă. Se găsesc peste tot în această perioadă, au un preț accesibil și este momentul ideal pentru a ne bucura de savoarea lor, atât proaspete, cât și coapte, transformate în peltea, gem sau compot.

Aceste fructe pot fi însă baza și pentru o mâncare tradițională, specifică zonei Ardealului și nu numai. Rețeta de mâncare de gutui cu gust dulce-acrișor a fost inclusă și de celebrul gastronom Radu Anton Roman în cartea sa de bucate. Aceasta se poate face atât în varianta de post, cât și cu carne de pasăre, de vită sau de porc. Sosul dulce-acrișor pe care îl lasă gutuile se potrivește perfect cu orice tip de carne.

Citește și: Cât timp se fierbe dulceața de gutui, de fapt. Cum îți dai seama că zeama s-a legat

Mâncare de gutui ca la bunica

Pentru această rețetă clasică ai nevoie doar de câteva ingrediente. Secretul ei, la fel ca în cazul multor preparate tradiționale, este gătitul la foc lent. Pornind de la rețeta clasică, se pot adăuga și alte mirodenii, condimente și ingrediente care vă plac.

Ingrediente pentru mâncarea de gutui:

  • 700 g gutui curățate de cotoare
  • 500 g carne (opțional)
  • 2-3 linguri de ulei
  • 50 g unt
  • 2 linguri făină
  • sare
  • piper
  • 1/2 pahar vin dulce
  • 2 linguri zahăr

Citește și: De ce se pun gutui la varza murată. Trucul din bătrâni care o face delicioasă, doar așa vei proceda de acum încolo

Cum se prepară, pas cu pas

Se spală gutuile bine și se șterg cu o cârpă, pentru a îndepărta puful de pe suprafața lor. Se taie în sferturi și se îndepărtează partea lemnoasă din mijloc, în interiorul căreia se află semințele. Se taie gutuile felii mai subțiri și se pun într-un vas cu apă și zeamă de lămâie, cât să fie acoperite complet. În acest fel, își vor păstra culoarea și nu vor oxida până când le vom găti.

Se taie carnea cubulețe potrivite și se pune la călit în ulei, la foc mediu. Se rumenesc bucățelele de carne pe toate părțile, atât cât să fie sigilate, nu gătite complet, pentru că vor fi adăugate ulterior în mâncare. Se scot pe o farfurie, se adaugă untul peste uleiul în care am rumenit carnea și se pun feliile de gutui, scurse bine de apă.

Citește și: Cât timp se poate păstra mâncarea gătită în frigider. Greșeala pe care o fac numeroase persoane

Când gutuile sunt rumenite, se toarnă vinul și se lasă să se evapore alcoolul, după care se pune zahărul. Se caramelizează gutuile, se scot din tigaie și se lasă deoparte. Acestea nu trebuie să se înmoaie, ci să își păstreze textura crocantă, dar să fie caramelizate.

Pasul final care dă savoare mâncării

Se adaugă din nou carnea în vasul de pe foc, se pune o cană de apă, sare și piper, se acoperă cu un capac și se lasă să se gătească la foc potrivit până când carnea este gata. Dacă folosiți carne de pasăre, aceasta va fi gătită în aproximativ 40 de minute. Carnea de vită și cea de porc fierb mai greu.

Citește și: Cât se lasă foile de dafin în mâncare. Greșeala care îți poate strica preparatele

Când carnea este gătită, se adaugă făina amestecată cu apă în cratiță, astfel încât sosul să se lege. Se pun din nou și gutuile și se mai adaugă sare și piper, dacă mai este nevoie. Mâncarea se mai lasă pe foc, fără capac, în jur de 10 minute, până când sosul scade și capătă o consistență cremoasă.

Mâncarea de gutui poate fi pusă și la cuptor în această ultimă etapă. Se coace fără capac, timp de 20-30 minute, la 170 de grade, până când se rumenește și se caramelizează la suprafață.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
SCANDAL! Imagini ȘOC cu Iulia Albu au scăpat pe net. Sigur NU o recunoști, le...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Horoscop 20 Mai 2024. Nativul Taur își va transmite nemulțumirea fără să se concentreze asupra...
Horoscop Zilnic Luni 20 Mai 2024. Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi...
Pentru 5 zodii, visele de bogăție devin realitate
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Anunțul special făcut de Andreea Berecleanu după 7 ani de căsătorie cu medicul Constantin Stan:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *