Atunci când ne gândim la fructe de toamnă precum gutuile sau prunele, le asociem de obicei cu deserturi sau compot, gem și dulceață. Acestea pot fi însă integrate și în mâncăruri clasice, pe care le savurăm pe post de fel principal. Cum faci o mâncare de gutui ca la bunica, dulce-acrișoară și delicioasă? Aceasta poate fi preparată atât în varianta de post, cât și cu carne.
Gutuile sunt unele dintre cele mai aromate și mai parfumate fructe de toamnă. Se găsesc peste tot în această perioadă, au un preț accesibil și este momentul ideal pentru a ne bucura de savoarea lor, atât proaspete, cât și coapte, transformate în peltea, gem sau compot.
Aceste fructe pot fi însă baza și pentru o mâncare tradițională, specifică zonei Ardealului și nu numai. Rețeta de mâncare de gutui cu gust dulce-acrișor a fost inclusă și de celebrul gastronom Radu Anton Roman în cartea sa de bucate. Aceasta se poate face atât în varianta de post, cât și cu carne de pasăre, de vită sau de porc. Sosul dulce-acrișor pe care îl lasă gutuile se potrivește perfect cu orice tip de carne.
Citește și: Cât timp se fierbe dulceața de gutui, de fapt. Cum îți dai seama că zeama s-a legat
Pentru această rețetă clasică ai nevoie doar de câteva ingrediente. Secretul ei, la fel ca în cazul multor preparate tradiționale, este gătitul la foc lent. Pornind de la rețeta clasică, se pot adăuga și alte mirodenii, condimente și ingrediente care vă plac.
Ingrediente pentru mâncarea de gutui:
Se spală gutuile bine și se șterg cu o cârpă, pentru a îndepărta puful de pe suprafața lor. Se taie în sferturi și se îndepărtează partea lemnoasă din mijloc, în interiorul căreia se află semințele. Se taie gutuile felii mai subțiri și se pun într-un vas cu apă și zeamă de lămâie, cât să fie acoperite complet. În acest fel, își vor păstra culoarea și nu vor oxida până când le vom găti.
Se taie carnea cubulețe potrivite și se pune la călit în ulei, la foc mediu. Se rumenesc bucățelele de carne pe toate părțile, atât cât să fie sigilate, nu gătite complet, pentru că vor fi adăugate ulterior în mâncare. Se scot pe o farfurie, se adaugă untul peste uleiul în care am rumenit carnea și se pun feliile de gutui, scurse bine de apă.
Citește și: Cât timp se poate păstra mâncarea gătită în frigider. Greșeala pe care o fac numeroase persoane
Când gutuile sunt rumenite, se toarnă vinul și se lasă să se evapore alcoolul, după care se pune zahărul. Se caramelizează gutuile, se scot din tigaie și se lasă deoparte. Acestea nu trebuie să se înmoaie, ci să își păstreze textura crocantă, dar să fie caramelizate.
Se adaugă din nou carnea în vasul de pe foc, se pune o cană de apă, sare și piper, se acoperă cu un capac și se lasă să se gătească la foc potrivit până când carnea este gata. Dacă folosiți carne de pasăre, aceasta va fi gătită în aproximativ 40 de minute. Carnea de vită și cea de porc fierb mai greu.
Citește și: Cât se lasă foile de dafin în mâncare. Greșeala care îți poate strica preparatele
Când carnea este gătită, se adaugă făina amestecată cu apă în cratiță, astfel încât sosul să se lege. Se pun din nou și gutuile și se mai adaugă sare și piper, dacă mai este nevoie. Mâncarea se mai lasă pe foc, fără capac, în jur de 10 minute, până când sosul scade și capătă o consistență cremoasă.
Mâncarea de gutui poate fi pusă și la cuptor în această ultimă etapă. Se coace fără capac, timp de 20-30 minute, la 170 de grade, până când se rumenește și se caramelizează la suprafață.