Mâncare de prune uscate cu afumătură. Ce să faci cu prunele înainte de a le pune în mâncare. Așa vor avea un gust deosebit

Cea mai simplă rețetă

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2023

Mâncare de prune uscate cu afumătură. Ce să faci cu prunele înainte de a le pune în mâncare. Așa vor avea un gust deosebit

Prunele sunt unele dintre cele mai accesibile și mai versatile fructe de toamnă. Se găsesc peste tot în perioada aceasta și pot fi transformate în gem sau dulceață, pot fi folosite la diverse prăjituri sau pot fi uscate și conservate ca atare pentru iarnă. Prunele uscate, la rândul lor, se pot folosi la deserturi sau la mâncăruri sărate. Cum faci o mâncare de prune uscate cu afumătură, delicioasă și aromată? Rețeta simplă și rapidă.

Cum poți usca prunele pentru iarnă

Deshidratarea fructelor reprezintă o metodă excelentă de conservare. Prin uscare, fructele se păstrează foarte bine câteva luni de zile, fără să fie nevoie să adaugi zahăr sau conservanți pentru a le împiedica să se strice. Există două metode de a deshidrata fructele: fie la cuptor, fie într-un aparat special.

Dacă folosești un deshidrator de fructe și legume, acesta are programe speciale, prestabilite, pentru a usca prunele. În funcție de dimensiunea fructelor, poate să dureze între 6 și 8 ore ca prunele să fie complet deshidratate.

Citește și: Cum să usuci prunele. Trucul de aur pentru a se păstra cât mai bine după ce au fost deshidratate

Și în cazul în care folosești cuptorul este nevoie de multă răbdare. Prunele se deshidratează la temperatură scăzută, timp de câteva ore bune. Se începe cu 50 de grade, apoi se crește temperatura progresiv la 60 și la 70 de grade. În total, prunele trebuie să stea în cuptor 4 ore sau mai mult, dacă sunt mari.

Cum să usuci prunele
Prune uscate

Mâncare de prune uscate cu afumătură

Prunele uscate pot fi depozitate în cutii, în pungi de hârtie sau în borcane, într-un loc uscat și răcoros. În momentul în care vor fi folosite la deserturi sau la mâncare, se rehidratează. Dacă vrei să le incluzi în feluri de mâncare principale, cele mai cunoscute rețete sunt cele de mâncare de prune cu orez, respectiv cu afumătură. Pentru aceasta din urmă ai nevoie de următoarele ingrediente:

Citește și: Care sunt cele mai bune prune pentru gem. De ce trebuie să ții cont de fapt, așa va ieși delicios

  • 500 g ciolan afumat sau costiță
  • 300 g prune uscate
  • 2 cepe
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri pastă de tomate
  • sare
  • piper

Citește și: Nu mai pune zahăr în compotul de prune. Chefii bucătari îți spun cu ce să-l înlocuiești

Mod de preparare

Se taie carnea cubulețe afumată și se pune într-un vas cu apă pe foc. Se dă într-un clocot, astfel încât să iasă spuma din ea. Separat, se toacă ceapa și se pune la călit într-un vas cu uleiul, sare și piper. După ce ciolanul a dat într-un clocot, se scoate și se transferă peste ceapa care s-a călit.

Se lasă carnea să se gătească înăbușit, la foc mic, împreună cu ceapa. Separat, se fierbe apă și se pune peste prunele uscate, pentru a le rehidrata. Se lasă 15 minute în apă fierbinte, după care se scurg de apă și se pun în vasul în care se gătește carnea afumată.

Se adaugă o jumătate de ceașcă de apă și pasta de tomate și se mai lasă mâncarea pe foc până când sunt și prunele gătite, iar sosul a scăzut. Se servește cu sau fără verdeață deasupra.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *