Marţea Mare, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi sub nicio formă

În această zi, credincioșii țin cont de câteva superstiții și obiceiuri pe care le păstrează din cele mai vechi timpuri. De exemplu, Marțea Mare este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor
Marţea Mare, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi sub nicio formă

Marţea Mare, tradiţii şi obiceiuri, în ultima săptămână înainte de Învierea lui Iisus. Săptămâna Mare este numită și Săptămâna Patimilor. După Paște, urmează Săptămâna Luminată, la fel de importantă și plină de tradiții și semnificaţii. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie. Ce nu este bine să faci în Marțea Mare, sub nicio formă.

Marţea Mare, tradiţii şi obiceiuri pentru toți credincioșii

În această zi, credincioșii țin cont de câteva superstiții și obiceiuri pe care le păstrează din cele mai vechi timpuri. De exemplu, Marțea Mare este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. În acest loc Iisus a anticipat distrugerea marelui templu, cât și patimile sale, cu trei zile înainte de a fi răstignit.

Ce să faci și să nu faci în Marțea Mare

  • Credincioșii sunt îndemnați să privegheze pentru a fi pregătiți în orice clipă să-l întâmpine pe Iisus.
  • În biserici, se citeşte pilda celor zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”
  • Fecioarele se pregătesc pentru „nunta” (la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei)
  • Țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile.
  • Se spune că Marțea Neagră este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă și pozitivă, potrivit traditii-superstitii.ro
  • În fiecare gospodărie, în această zi, femeile trebuie să aspire, se dea cu mătura, să spele geamurile
  • Pentru bărbați, se spune că este bine să le fie de ajutor soțiilor ca să aibă noroc în relație tot restul anului. Dacă ei fac asta, vor avea și spor în casă.

Ce se întâmplă dacă mori în Săptămâna Patimilor

Se spune că nu este bine să mori în Săptămâna Patimilor și asta pentru că vă veți găsi mai greu drumul spre Rai. Sigur că, părerile sunt împărțite și sunt mulți care nu cred în acest mit. De asemenea, se spune că porțile Raiului sunt închise.

Spre deosebire de Săptămâna Luminată, care urmează imediat după Paște, în Săptămâna Patimilor, cea de dinaintea Paștelui, lucrurile stau diferit. Se spune că nu este bine să mori în Săptămâna Mare, pentru că sufletul nu va ajunge în Rai.

Se crede că în Săptămâna Mare, porțile Raiului sunt închise

În popor se crede că cerurile sunt deschise pentru cei care mor în post sau Săptămâna Luminată. Ei nu vor trece prin Judecata de Apoi. De asemenea, sufletele celor care se sting între Paște și Rusalii ajung în Rai. Același lucru se întâmplă și în perioada de la Crăciun până la Bobotează.

Sfinții Părinți spun că, în care sufletul se desparte de trup, îngerii – buni și răi – se înfățișează înaintea sufletului, iar vederea lor va pricinui sufletului o mare tulburare. Sufletul va găsi, însă, o mângâiere la vederea și protecția îngerilor celor buni.

Faptele bune ale omului și conștiința curată sunt de un mare ajutor și reprezintă o mare bucurie pentru el. Ascultarea, umilința, faptele bune și răbdarea sunt sprijin sufletului. Care urcă spre Domnul cu mare bucurie și însoțit de îngerii cei buni; în acest timp, sufletul plin de pasiuni și păcate este condus de demoni în iad, unde va suferi veșnic”, potrivit www.ortodoxia.me

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *