Mărțișorul se poartă în partea dreaptă sau stângă? Multe persoane fac confuzia

Locul unde trebuie purtat nu este ales la întâmplare

Scris de: Daoud Andra

01 Mar. 2023

Mărțișorul se poartă în partea dreaptă sau stângă? Multe persoane fac confuzia

Mărțișorul este simbolul primăverii, iar în cultura românească este încărcat de semnificații. Se poartă începând cu prima zi a primăverii, iar intervalul în care este lăsat în piept variază de la o zonă geografică la alta. Multă lume nu știe însă dacă mărțișorul se poartă în partea dreaptă sau stângă. Cum se pune corect și care este motivul.

Ce simbolizează și cât timp se poartă mărțișorul

Venirea primăverii este marcată în tradiția românească de mărțișor. Acest simbol al primăverii era la început reprezentat de două fire din lână împletite, unul roșu și unul alb. Cu timpul, s-au adăugat diverse simboluri, despre care se spune că aduc noroc. Potcoava, trifoiul, coșarul sau ghiocelul sunt mărțișoarele despre care se spune că aduc belșug la început de primăvară.

Citește și: Legenda Mărțișorului. De ce îl purtăm pe 1 Martie și ce simbolizează, de fapt

Mărțișorul se poartă în piept sau la mână, începând cu dimineața zilei de 1 martie. În ceea ce privește perioada în care este lăsat în piept, aceasta variază de la o zonă la alta. În Dobrogea și în Muntenia, de exemplu, mărțișorul se poartă până pe data de 9 martie, atunci când se spune că Baba Dochia renunță la cele 9 cojoace.

În alte zone ale țării, mărțișorul se poartă până la finalul lunii martie. Atunci când este dat jos, firul alb-roșu se leagă de ramurile unui pom fructifer, pentru ca acesta să aibă rod bun.

Citește și: Mesaje de 1 Martie 2023. Urări și felicitări frumoase de Mărțișor

Mărțișorul se poartă în partea dreaptă sau stângă
Mărțișorul se poartă în partea stângă

Mărțișorul se poartă în partea dreaptă sau stângă?

Mărțișorul se poate purta, așadar, în piept sau la încheietura mâinii, în funcție de tipul lui. În ambele cazuri, mărțișorul se pune pe partea stângă. Se spune că partea stângă a corpului este cea mai vulnerabilă. În popor, se crede că partea stângă este calea de acces a energiilor negative, a bolilor și a spiritelor malefice. Roșu este o culoare puternică, ce ne protejează de acestea, motiv pentru care se pune pe partea stângă.

Citește și: Cât timp se poartă mărțișorul în piept. Semnificația specială pe care o are șnurul alb cu roșu

Aromânii obișnuiesc să lege un șnur de mărțișor și la picior, crezând că astfel sunt protejați de mușcătura de șarpe și de forțele întunericului pe tot parcursul anului.

În trecut, tinerii purtau doar șnurul alb-roșu de mărțișor, însă ulterior au fost adăugate și alte simboluri. Bănuțul de argint legat de șnurul împletit reprezenta un simbol al norocului în trecut. Firul alb-roșu era numit „Frânghia anului”, iar culorile diferite ale lânii reprezentau vara și iarna.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 1 Martie. Ce este bine să faci cu Mărțișorul după ce îl porți. Așa atragi norocul și prosperitatea

La început, purtau mărțișoare atât femeile, cât și bărbații. Obiceiul de a oferi mărțișoare și bărbaților tineri încă se păstrează în unele zone din nordul țării.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cât de mare e burtica Danielei Iliescu!
8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *