Mierea este un aliment natural care a fost folosit de mii de ani pentru gustul său dulce și proprietățile sale benefice pentru sănătate. Însă, în ceea ce privește termenul de valabilitate al mierii, este important să înțelegem că mierea este un aliment cu o durată de viață foarte lungă și nu se deteriorează în mod normal în aceeași manieră în care o fac alte alimente perisabile.
Apicultorii și specialiștii în domeniu susțin că mierea, deși poate cristaliza sau să-și schimbe culoarea și textura în timp, nu se deteriorează de fapt. Unul dintre factorii cheie care contribuie la durabilitatea mierii este conținutul scăzut de apă și nivelul ridicat de zahăr natural, ceea ce face dificilă proliferarea microorganismelor și bacteriilor.
Termenul de valabilitate de pe etichetă
Conform normelor europene în vigoare, pe etichetă trebuie menționat termenul de valabilitate, care de regulă este de 2-3 ani. Mulți producători de miere aplică o dată de valabilitate pe etichetă, dar acest lucru este adesea pur simbolic. Mierea nu se strică sau nu devine nepotrivită pentru consum în mod natural. Aceasta poate cristaliza sau să-și schimbe textura în timp, dar nu devine periculoasă sau nepotrivită pentru consum.
Mierea nu expiră datorită unor factori precum, procentul scăzut de apă pe care îl conține (între 17 și 18%) și care îngreunează proliferarea microorganismelor. Al doilea factor, care complică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, este pH-ul mierii, care este acid. Și, în sfârșit, compușii antimicrobieni din miere, cum ar fi, compușii fenolici sau peroxidul de carbon, care au proprietăți antifungice și antibacteriene, datorită cărora mierea nu se deteriorează excesiv în timp.
Mierea cristalizează
Un aspect obișnuit al mierii este cristalizarea. Acest proces face ca mierea să devină mai groasă și să capete o textură granulată. În funcție de originea florală, procesul de cristalizare este mai rapid sau mai lent, de exemplu, mierea de salcâm cristalizează cel mai greu, în câteva luni de zile sau chiar un an. Viteza de cristalizare depinde de conținutul de glucoză, dar și de prezența altor catalizatori precum grăunțe de polen și bucățele de ceară, care servesc drept nucleu pentru cristalizare. Mierea poate conține bucățele mici de ceară, polen și propolis, din acest motiv cristalizează mai repede. Cu toate acestea, mierea cristalizată nu este alterată în mod negativ și poate fi adusă înapoi la starea lichidă prin încălzire ușoară în baie de apă.
Pentru a menține mierea în cea mai bună stare, este important să o păstrezi într-un recipient sigilat, la temperatura camerei sau într-un loc răcoros și întunecat. Protejarea mierii de umiditate și de expunerea la lumina directă a soarelui este esențială pentru menținerea calității sale.
Vezi și Amestecă iaurt cu semințe de in. Secretul experților pentru cea mai mare problemă a femeilor
Mierea contrafăcută poate fi o problemă majoră pentru consumatori. Există o mare varietate de produse apicole false care sunt vândute în magazinele din întreaga lume, iar acestea pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Iată câteva modalități de a recunoaște mierea contrafăcută: