Este mierea de post? Ce spun preoții

Explicația dată de un reprezentant al Bisericii

Scris de: Daoud Andra

31 Jul. 2023

Este mierea de post? Ce spun preoții

Dacă despre unele alimente, precum carnea, ouăle sau produsele lactate știm clar că sunt de dulce, în cazul altora există anumite dileme. Fructele de mare și mierea fac parte din această categorie. Credincioșii care țin post vor să știe dacă le pot consuma în siguranță sau nu. Este mierea de post? Preoții au dat răspunsul și au lămurit această dilemă.

Ce alimente sunt interzise în post

Pe parcursul unui an calendaristic, există patru mari perioade de post, plus zilele de miercuri și de vineri. Posturile au durate diferite, dar și reguli mai stricte sau mai relaxate. Cel mai dificil post este considerat a fi cel al Paștelui, pentru că are și cea mai lungă durată. Cele mai scurte sunt postul Sfintei Marii și al Sfinților Petru și Pavel.

Citește și: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este interzis să faci

În zilele de post, credincioșii practicanți nu consumă alimente de origine animală. Este interzis să mănânci orice înseamnă ”de frupt”, adică orice este produs de animale. Laptele, ouăle, carnea și orice mâncare derivată de la acestea nu se pot regăsi în alimentație, dacă postești.

Pornind de la ideea că orice aliment produs de animale este de dulce, mierea a provocat numeroase controverse, de-a lungul timpului. Acest aliment cu gust dulce, produs de albine, a ridicat multor creștini întrebarea dacă poate sau nu să fie consumat în perioadele de post.

Mască cu miere și lămâie
Mierea de albine a provocat numeroase dileme

Este mierea de post? Răspunsul dat de un preot

Dacă unii consideră că mierea este de dulce, pentru că este produsă de albine, iar omul și-o însușește, bifând astfel definiția alimentelor de dulce, explicația preoților este cu totul alta. Un reprezentant al Bisericii a răspuns la întrebarea cu privire la miere și a explicat de ce nu este mierea de dulce.

Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui. Alimentele care nu lipsesc de la masă

”Mierea este un aliment de post. De când mă știu și în orice context pe care mi-l pot aminti, mierea am perceput-o ca fiind de post. Mi se pare că această discuție este una mai recentă, mai modernă și că înainte nu încăpea îndoială cu privire la aceasta. Eu nu am întâlnit la nimeni (încă) în mediul bisericesc (între preoții de mir sau monahi, între mireni etc.) ideea că mierea ar fi de frupt (de dulce). Sigur, nu exclud ca unii sau alții să aibă această opinie.”, a explicat preotul Andrei Atudori, potrivit Doxologia.

Mierea este menționată și în Biblie

Există însă și voci care spun că mierea nu ar fi permisă în post. Credincioșii care vor să țină un post mai aspru, pot să evite să consume miere în această perioadă, explică același preot.

Citește și: Preparatul care nu este de post, dar mulți români îl consumă fără să-și dea seama că e un produs de dulce. Se mănâncă doar în anumite zile din Postul Paștelui

”Da, putem discuta despre aspectul duhovnicesc al lucrurilor. În sensul că cineva se poate întreba cât de post este cu adevărat postul îndulcit cu miere sau dacă mierea este potrivită pentru a fi consumată în post de cel care dorește să postească mai aspru. Acestea sunt cu totul alte discuții! Dacă nu ai mâncat până acum, nu înseamnă că de acum trebuie să mănânci pentru că am spus eu că este de post! Poți face cum îți dictează conștiința, dar mai ales întreabă-ți duhovnicul despre asta și fă cum îți spune și nu judeca pe cei ce mănâncă miere în post.”, mai spune părintele Andrei Atudori.

Mierea de albine este menționată în Sfânta Scriptură de cel puțin 70 de ori. Însuși Mântuitorul se spune că a gustat dintr-un pește fript și dintr-un fagure de miere, după Înviere, pentru a le dovedi ucenicilor că nu au în față o nălucă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *