Mihai Trăistariu, despre scandalul de la Eurovision: “Anul acesta s-a întrecut măsura. Păi, noi am ajuns să ne jurizeze niște calculatoare? ” EXCLUSIV

Intrigat de felul în care s-au acordat punctele: “S-au înlocuit notele cu cele date de calculator, care a gândit că este ceva dubios la mijloc”
Mihai Trăistariu, despre scandalul de la Eurovision: “Anul acesta s-a întrecut măsura. Păi, noi am ajuns să ne jurizeze niște calculatoare? ” EXCLUSIV

În ultimele zile, toate discuțiile au fost în jurul situației de la Eurovision, când voturile trimise de 6 țări au fost anulate și înlocuite. Mihai Trăistariu a vorbit despre acest aspect, în exclusivitate pentru Ego.ro. Îndrăgitul cântăreț nu este de acord cu ce s-a întâmplat.

“Eurovisionul a fost tot timpul scandalos, de la prima ediție”

Veteranul de la Eurovision consideră că scandalul din acest an este cel mai mare din câte au existat de-a lungul concursului. Acesta a mărturisit că show-ul a fost mereu urmărit de controverse, dar acum s-a întrecut măsura.

“Eurovisionul a fost tot timpul scandalos, de la prima ediție. El s-a lansat cu scandal și s-a promovat așa, nu doar în România, ci și internațional. Cumva, acest lucru face parte din promovare. Anul acesta oricum s-a întrecut măsura, este cel mai mare scandal din toate timpurile pentru că nu ține doar de concurenți și de schimburile dintre țări. Până acum se supăra lumea că s-au schimbat voturile, că Moldova i-a dat României, Grecia a votat Cipru, că rușii se votează între ei, la fel și nordicii. Anul acesta nu doar acest lucru a fost scandalos, ci faptul că EBU, organizația care face Eurovisionul, a înlocuit niște note, note date de 6 țări. Au fost înlocuite notele date de 6 țări”.

„Este o măgărie anul acesta, făcută chiar de organizatori”

Mihai Trăistariu consideră că nu trebuia ca voturile să fie date de un calculator, pe baza unui algoritm.

„Ei insinuează că computerul a detectat niște asemănări între acele 6 țări, ca și cum a fost un blat, că s-ar fi înțeles între ele. După ce a fost detectată această anomalie, tot calculatorul a ales de la sine putere, pentru că are un fel de aplicație care înlocuiește repede notele cu un algoritm matematic din istoricul Eurovision. Păi, noi am ajuns să ne jurizeze niște calculatoare? Aici este măgăria, ca să zic așa. Adică am avut jurați de pomană, în România și în celelalte țări s-a jurizat degeaba. S-au înlocuit notele cu cele date de calculator, care a gândit că este ceva dubios la mijloc. Dar dubios nu este că notele înlocuite aveau pe primul loc Ucraina? Și atunci Ucraina a și câștigat. Este o măgărie, anul acesta, făcută chiar de organizatori”.

„Asta este o bălărie, o tâmpenie”

De asemenea, cântărețul nu este deranjat de faptul că Ucraina s-a clasat pe primul loc, ținând cont de rezultatele caselor de pariuri. Cu toate acestea, el consideră că un calculator nu poate să jurizeze un moment artistic.

„Nu știm noi motivele și dedesubturile, ce o fi acolo. Ucraina era în sondaje pe primul loc de o lună încoace la casele de pariuri. Eu mă așteptam, cu războiul și cu tot ce se întâmplă am zis: „Este clar, Ucraina o să ia”. Nu mă deranjează neapărat locul I pe mine, asta este situația. Mă deranjează cu computerul acesta. De unde știe un calculator să gândească o parte artistică? Poate să facă un rezultat matematic, dar nu unul artistic. Nu poate gândi calculatorul în locul meu cine a fost mai bun sau cine a făcut cel mai mult show. Asta este o bălărie, o tâmpenie”.

Ce a dezvăluit despre juriu

Mihai Trăistariu ne-a oferit și dezvăluiri despre juriul României. Ulterior, TVR a confirmat că printre persoanele care au stabilit cele mai bune momente s-au numărat Ovi Jacobsen, Sandra Ladoși, Luminița Anghel, Liviu Elekeș și Mihai Pocoroschi:

„Eu am auzit din zvonuri că ar fi Sandra Ladoși, Luminița Anghel și Ovi. Am citit pe internet, dar nu s-a dat niciun comunicat oficial. Oricum, juriul internațional este altul. Am fost și eu în 2017 și a fost alt juriu decât cel de la națională. El se schimbă. În 2017 am concurat, spre exemplu, și nu am câștigat, dar m-au chemat în juriul internațional. Fiecare țară își alege 5 muzicieni în juriul internațional și ei jurizează. Juriul contează 50%, iar 50% publicul. Pe atunci, eu am fost pentru juriul românesc. 41 de țări sunt în concurs, fiecare are și juriu, dar și public. Sunt 5 jurați în fiecare țară. Juriul nu trebuie să fie secret, că nu este o problemă”.

Mihai Trăstariu
Mihai Trăstariu

Mihai Trăistariu este de părere că multe țări nu o să mai participe

Fostul concurent de la Eurovision este de părere că multe țări ar putea să se gândească să nu mai participe la Eurovision, în viitor. Ținând cont că mulți bani sunt investiți în concurs, Mihai Trăistariu crede că este bizar ce s-a întâmplat.

„Este dubios, nici nu îți vine să mai participi. Ungaria nu a mai vrut să mai participe, Turcia s-a retras și ea, a mai fost în trecut Polonia, Italia s-a retras la un moment dat pentru 5 ani, s-au supărat. Dacă se întâmplă situații de genul acesta, s-ar putea ca multe țări să considere competiția o tâmpenie, să nu o mai ia în serios. Se investesc bani, este vorba de sute de mii de euro. Unele țări, care au, dau și un milion de euro pentru promovare. Și atunci, ce faci? Vine calculatorul și le pune el în ordine? Ordinea cui? Aici te întrebi. Bun, calculatorul face un clasament. După ce criterii face calculatorul un clasament? O simulare, ce e aia? Nu are cum să te jurizeze un computer când avem cel mai mare show de pe planetă. Toată lumea investește emoții, timp, bani. Nu se poate, este ridicol”.

„Să ne demonstreze EBU ce a fost greșit”

Mihai Trăistariu susține că votul nu trebuia schimbat. În continuare, el își dorește ca EBU să demonstreze ce s-a întâmplat și ce a fost greșit, de fapt:

„Am înțeles că toate țările, cele 6, au depus contestații. Unii vor să facă proces, doar la un proces primești hârtii oficiale. Să ne demonstreze EBU ce a fost greșit. De ce au anulat voturile juraților din 6 țări? Ce nu a fost în regulă? Ei insinuează că au fost niște asemănări, chipurile, s-au înțeles între ei. Eu nu cred așa ceva. Nu cred! Presupunând că s-au înțeles, dar ăia care au votat tot Ucraina, nu este ceva dubios? Ce, chiar era Ucraina de primul loc? Votul este vot, îl lași așa cum e”.

Ce se poate întâmpla în continuare

Îndrăgitul cântăreț a punctat că ar putea să existe multe contestații, iar, în urma lor, țările ar putea să decidă să se retragă din concurs. El este de părere că show-ul și-a pierdut din credibilitate în urma controverselor din acest an:

„O să fie contestații și probabil multe țări o să se retragă. Și-a pierdut credibilitatea Eurovisionul din cauza asta. Până acum, organizația EBU era bine văzută. Era o corectitudine, chiar dacă țările se votau între ele. EBU făcea curat, iar acum, tocmai ei au dat-o în bară”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
9.7 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *