Mircea Căpățînă, investitorul de la Imperiul Leilor, nu a fost angajat nici măcar o zi. „Nu îți imagina că aveam bani, eram literalmente de pe o zi pe alta” VIDEO EXCLUSIV

Ce a făcut la început

Omul de afaceri Mircea Căpățînă s-a alăturat din acest sezon antreprenorilor de la ”Imperiul Leilor”, emisiune despre care spune că îi permite să-și lărgească planul de investiții. În momentul de față este unul dintre antreprenorii de succes din România, însă nu mereu a fost așa. Mircea Căpățină a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că au fost perioade în viața lui când nu avea bani nici de țigări, iar asta pentru că nu și-a dorit niciodată să fie un simplu angajat, ci a visat mereu la propria lui companie.

Cum a cunoscut succesul Mircea Căpățînă

Mircea Căpățină a devenit cunoscut după ce a fondat un soft românesc de facturare și contabilitate, însă până să ajungă să aibă succes a trebuit să parcurgă destul de mulți pași. Destul de recent a intrat și pe piața de investiții din România, iar participarea la ”Imperiul Leilor” a venit în cel mai bun moment al vieții sale profesionale.

”Eu am luat extrem de în serios toate astea și deja am început să mă acomodez. Să știi că eu vin cu toate temele făcute sau le fac atunci la fața locului și i-am prins pe câțiva cu „vrăjeala”. Spuneau că fac nu știu ce cifră de afaceri și când i-am căutat nu era așa. Pentru că business-ul are două laturi, ca și o monedă, inseparabile. Pe lângă partea de emoție, care este ce le transmiți oamenilor, ce le vinzi oamenilor, mai este și partea aia de matematică, de care nu poți să scapi. Nu poți să fii antreprenor sau investitor fără matematică, fără numere. Atunci rămâi un poet, un artist. Dar am făcut mai multe investiții și sunt foarte optimist legat de ele”, ne-a povestit tânărul antreprenor.

Pe de altă parte, se poate spune că are un avantaj în fața celorlalți ”lei” și prin prisma faptului că, la rândul lui, a fost în postura celor care își expun ideile de afaceri în cadrul emisiunii.

Dacă în momentul în care s-a lansat în afaceri ar fi existat emsiunea ”Imperiul Leilor”, Mircea Căpățînă mărturisește că ar fi venit cu planul său în fața investitorilor.

”Cu siguranță aș fi venit. Aș fi venit în gura leilor. Să știi că noi am fost la foarte mulți investitori. Adică am trăit partea asta. Am trăit din plin de ambele părți. În 2016 SmartBill a primit un milion de euro investiție. După care în 2020 am vândut jumătate din companie. Așa că am trecut prin toate fazele. După care am devenit și un mic investitor, după care un pic mai mult. Ajută foarte tare ca investitorii să fie și antreprenori sau foști antreprenori și mă bucur că ”Imperiul Leilor” așa este: profilul investitorului, a leului, este omul care a reușit el prin foarte multă muncă și înțelege toată mecanica de business”, a mai povestit omul de afaceri.

”Nu există o rețetă simplă de succes”

În 2007, Mircea Căpățînă lansa un soft, alături de Radu și Ioana Hasan, care s-a dovedit a fi cel mai folosit soft de facturare și gestiune din România. Chiar dacă nu au avut succes încă din primul an, asta nu l-a făcut pe antreprenorul de la ”Imperiul Leilor” să renunțe la visul lui și să vândă compania.

”Nu există o rețetă simplă de succes. În general, opinia mea și vorbesc doar din punctul meu de vedere, dacă vrei să crești un business mai lung și ești într-o fază relativ incipientă, pentru investiție nu prea este bine să dai 50% din companie. Când ești la 50% dat, deja vorbim de doi asociați, parteneri de business, care ar trebui să meargă împreună mai departe. Investitor ar trebui să fie cineva care este pasiv, nu care vine și pune ”cărămizi” cu tine. Pune niște bani, te ajută într-o chestiune formală sau mai puțin formală, cu conexiunile lui pe care le are, dar nu este un om care să vină să lucreze alături de tine. De asta foarte mulți investitori nu vor să meargă în zona de 50%”, ne-a explicat Mircea Căpățînă, completând că nu recomandă nici unui antreprenor să se asocieze în părți egale cu un investor.

”Când ai ajuns să dai 51% din companie, deja vorbim de exit, de fața în care dai compania mai departe. Dar la început nu recomand asta și eu ca investitor nu m-ar interesa”.

Citește și Afacerea pe care Cristina Bâtlan a ales-o la Imperiul Leilor și cu care a dat lovitura. „Vom deveni unul dintre cei mai importanți producători din România” VIDEO EXCLUSIV

”Foștii mei colegi de facultate câștigau pe la 1000-1500 de euro. În 2006 era enorm”

Cum nimic nu se întâmplă de pe o zi pe alta, Mircea Căpățînă a avut de experimentat pe propria piele ce înseamnă cu adevărat răbdarea, dar mai ales perseverența. De aceea, în ciuda părinților care nu credeau în ideea de business, ci a unei cărți de muncă în cadrul unei companii sau instituții, tânărul a decis să nu se numere printre salariații obișnuiți.

”Nu am fost angajat niciodată. Nu știu partea cealaltă a business-ului. Chiar nu o cunosc. Părinții mi-au zis că trebuie să muncesc. Ei au fost bugetari, mama a avut 40 de ani meseria de medic și încă mai profesează la 70 de ani. Ei nu erau cu spiritul ăsta de antreprenori și fiind atât de mici ne-au zis părinții că ne mai jucăm și noi un pic. Ne-au lăsat un pic așa în pace. Dar mama băga mereu bățul în gard și mă tot întreba când mă angajez și eu pentru că foștii mei colegi de facultate se angajaseră programatori și câștigau pe la 1000-1500 de euro. În 2006 era enorm. Dar ne-au lăsat în pace. A ajutat foarte tare asta. Am fost ca o buruiană. Nu ne-am lăsat până nu am ieșit la suprafață”, ne-a povestit tânărul.

Asta nu înseamnă că părinții i-au oferit toate condițiile pentru a duce o viață fără griji, ci l-au lăsat să vadă ce înseamnă să lupți pentru visul tău și mai ales să încerce să grăbească lucrurile.

”Primii doi ani ne-au ținut așa ca într-o post studenție. Adică nu îți imagina că aveam bani, eram literalmente de pe o zi pe alta. Atunci mă apucasem de fumat, nu aveam bani de țigări. Dramele alea studențești și la 24 de ani. După care am început să facem noi primii bani, am avut și niște finanțări de la părinții lui Radu și ai Ioanei, care s-au convertit în părți sociale și care acum au investiții foarte bune. Mi se pare foarte tare. Au fost sume mici, nu îți imagina. Nu vorbim de sume ca la Imperiul Leilor”, a mai completat Mircea Căpățînă pentru EGO.ro, completând că în clipa de față mama lui este cea mai mare susținătoare și se bucură enorm de reușitele lui.

”I-a trebuit ceva, adică i-au trebuit niște ani să se obișnuiască cu ideea. Acum îți dai seama că este foarte fericită. Mama e doar una pe Pământ”.

Citește și Motivul pentru care fiul Cristinei Bâtlan nu are iubită: “E foarte exigent, mult mai exigent ca noi!”. Ce spune jurata de la Imperiul Leilor despre preferințele acestuia VIDEO EXCLUSIV

Video: Mihai Robu

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
SCANDAL! Imagini ȘOC cu Iulia Albu au scăpat pe net. Sigur NU o recunoști, le...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Horoscop 20 Mai 2024. Nativul Taur își va transmite nemulțumirea fără să se concentreze asupra...
Horoscop Zilnic Luni 20 Mai 2024. Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi...
Pentru 5 zodii, visele de bogăție devin realitate
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Anunțul special făcut de Andreea Berecleanu după 7 ani de căsătorie cu medicul Constantin Stan:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *