Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De asta au o rută atât de ciudată

Motivul pentru care avioanele nu zboară în linie dreaptă. De asta au o rută atât de ciudată

Mii de avioane zboară pe cer în fiecare zi, în fiecare moment, iar ceea ce nu mulți oameni știu este că acestea nu urmează o linie dreaptă în traiectoria lor. Știai că avioanele nu zboară în linie dreaptă? Află din rândurile de mai jos care este explicația despre cel mai cunoscut mijloc de transport din lume.

De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă

Avionul care pleacă din New York și aterizează în Singapore este considerat cel mai lung zbor din aviația comercială. Acesta durează aproximativ 18 ore, iar cei care urmăresc avioanele pe diverse platforme de pe internet se întreabă de ce ruta lor este atât de ciudată.

Aeronava urmează o rută care merge aproape până la Polul Nord înainte de a coborî spre sud pentru a ajunge în Singapore. Acest lucru poate părea ciudat, dar există un motiv pentru care se întâmplă acest lucru.

Principala explicație pentru faptul că avioanele nu zboară în linie dreaptă este că Pământul este rotund și, prin urmare, a merge dintr-un punct în altul nu se poate printr-o simplă linie dreaptă. Când vezi un avion, pare că zboară în linie dreaptă, dar dacă îl vezi de sus poți vedea ceea ce piloții numesc ”Cercul cel mare”. Prin urmare, cea mai scurtă distanță dintre două puncte de pe glob nu este o linie dreaptă, ci o curbă.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când avioanele trebuie să zboare deasupra Oceanului Pacific, cel mai mare din lume. Zborurile comerciale rareori zboară chiar deasupra Pacificului, ci optează în schimb pentru o rută curbată spre nord. Astfel, este mai rapid și mai economic să zbori în acest fel și așa companiile aeriene economisesc timp și combustibil.

Șase curiozități despre avioane și aeroporturi

  • Cel mai scurt zbor din lume durează doar 27 de secunde și leagă insulele Westray și Papa Westray.
  • Cel mai lung zbor din lume leagă Sydney (Australia) de Dallas (Statele Unite) și durează 15 ore și 25 de minute pentru a parcurge traseul de 13.800 km.
  • Pista aeroportului din Gibraltar trece printr-un drum public care este blocat cu o barieră de fiecare dată când un avion este pe cale să aterizeze, astfel încât nicio mașină să nu poată trece în acel moment.
  • În fiecare an se pierd în medie 30 de milioane de valize, care aliniate una după alta ar parcurge o distanță de 500 de km.
  • Aeroport aflat la cea mai înaltă altitudine din lume este Daocheng Yading (China), situat la 4.410 metri deasupra nivelului mării. La polul opus este aeroportul Amsterdam-Schiphol (Olanda), care se află la 3,9 metri sub nivelul mării, fiind la cea mai joasă altitudine
  • Pentru a evita superstițiile, numerele 13, 17 și 666 nu sunt folosite la porțile de îmbarcare sau pe zboruri.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce a făcut Andreea Antonescu cu toate hainele din perioada Andre
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *