Blatul este inima oricărui tort, iar o textură moale și un gust savuros sunt esențiale pentru a obține un desert cu adevărat delicios. De-a lungul timpului, marii bucătari au descoperit un ingredient secret care transformă un blat de tort fără gust și uscat în unul incredibil de aromat și suculent. În continuarea articolului vom dezvălui acest ingredient magic care a fost folosit cu succes de către bucătari talentați de-a lungul anilor.
Ingredientul secret care salvează blatul de tort uscat și tare
Soluția pentru a salva un blat de tort care a ieșit prea uscat este siropul de vanilie, făcut acasă. Vanilia se potrivește aproape cu orice fel de cremă și este o modalitate de a vă salva tortul. Pentru a prepara sirop de vanilie, acasă, aveți nevoie de: 200 grame de zahăr, 250 mililitri apă, coajă de lămâie și jumătate de baton de vanilie.
Cum se prepară sosul de vanilie
Zahărul se pune la fiert împreună cu apa, iar după 5-6 minute se adaugă coaja rasă de lămâie, jumătatea de baton de vanilie, se ia vasul de pe foc și se ține acoperit până la răcire. După ce sosul este răcit, cu un băț de frigăruie înțepați blatul de tort, apoi turnați ușor siropul de vanilie. Așteptați timp de o oră sau cât este nevoie, până când blatul de tort devine moale și aromat. Țineți cont că blatul se va însiropa și de la cremele pe care le adăugați, deci aveți grijă la cantitatea de sirop folosită. De asemenea, pe baza acestei rețete puteți, în loc de vanilie, să folosiți cafea, rom, lichior de fructe sau orice aromă vă place.
Vezi și La ce temperatură se coace blatul de tort. Regula esențială pentru a ieși delicios
Ce greșeli să evităm când preparăm un blat de tort
Prepararea blatului de tort poate părea o treabă simplă, dar uneori lucrurile pot merge prost. Pentru a evita greșeli atunci când pregătiți torturile, iată câteva sfaturi pentru a asigura un blat perfect:
- Respectați cantitățile necesare de ingrediente
- Nu mixați prea mult, mixarea îndelungată a ingredientelor poate spulbera compoziția, făcând blatul să se lase sau să devină dens. Amestecați doar până când ingredientele se omogenizează, apoi opriți mixarea.
- Folosiți ouăle la temperatura camerei
- Nu folosiți unt rece: dacă untul este prea rece, acesta nu se va amesteca bine cu celelalte ingrediente și blatul va fi dens.
- Respectați timpii de amestecare și ordinea de adăugare a ingredientelor
- Aveți grijă la dimensiunea tăvii să nu fie prea mare/înaltă
- Temperatura de coacere prea ridicată sau timpul de coacere îndelungat poate influența textura blatului de tort
- Ușa cuptorului este indicat să rămână închisă pe tot parcursul coacerii.
Vezi și Cea mai simplă și rapidă rețetă de tort. Atât de gustos și însiropat încât l-ai prepara zilnic