O banală durere de burtă ar putea fi semn al hepatitei misterioase. Avertismentul medicilor pentru părinţi 

Medicii atrag atenția părinților să fie atenți la eventualele dureri de burtă ale copiilor. Potrivit cercetărilor făcute până acum, aceasta ar putea fi un simptom al hepatitei misterioase la copii.
O banală durere de burtă ar putea fi semn al hepatitei misterioase. Avertismentul medicilor pentru părinţi 

Medicii îndeamnă părinții să fie atenți la simptomele copiilor, după ce numărul cazurilor de hepatită misterioasă a crescut. O banală de durere de burtă ar putea declanșa hepatita misterioasă, atrag atenţia doctorii.

Experții au investigat focarul și au spus că majoritatea copiilor au avut diaree și greață. Aceste simptome au fost urmate de îngălbenirea pielii (icter), 114 cazuri fiind identificate în Marea Britanie.

Medicii de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) spun că creșterea s-ar putea datora infecției cu adenovirus. Virusul a fost confirmat la 75% dintre copiii care s-au testat pentru hepatită, la începutul acestui an.

Aproximativ 16% au avut și Covid, dar acest lucru, spun ei, este de așteptat din cauza nivelurilor ridicate de infecție din comunitate în acest moment. Datele de laborator arată că aceste cazuri sunt mai ales la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani.

O banală durere de burtă ar putea declanșa hepatita misterioasă

Dr. Meera Chand, infecționist la UKHSA, a declarat: „Părinții și tutorii ar trebui să fie atenți la semnele de hepatită (inclusiv icter) și să contacteze un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt îngrijorați. Măsurile obișnuite de igienă, cum ar fi spălarea atentă a mâinilor (inclusiv supravegherea copiilor) și o bună igienă respiratorie riguroasă, ajută la reducerea răspândirii multor infecții comune, inclusiv adenovirusul.”

De asemenea, ea a mai făcut precizări cu privire la simptomele gastrointestinale. „Copiii care se confruntă cu simptome ale unei infecții gastrointestinale, inclusiv vărsături și diaree, ar trebui să stea acasă și să nu se întoarcă la școală sau creșă până la 48 de ore de la încetarea simptomelor.”

UKHSA transmite aceste noi informații după ce un copil a murit în urma îmbolnăvirii de această hepatită misterioasă.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a dezvăluit încă de unde este copilul care a murit în urma acestei afecțiuni. Zeci de copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, din 12 țări, au fost afectați de această boală care duce la o inflamație hepatică. Pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor a crescut, 17 dintre copii au avut nevoie de un transplant de ficat.

Cei mai mulți copii au fost din Marea Britanie. Aici au fost înregistrați 111 din cei 169 de copii din toată lumea.

Un caz a fost înregistrat în România, unde o fetiță de cinci ani a fost internată încă din 4 aprilie. Alți copii s-au îmbolnăvit în SUA, Spania, Israel, Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Franța și Belgia. Experții au exclus vaccinurile Covid, deoarece niciunul dintre copiii afectați nu a fost imunizat.

10 semne de avertizare principale ale hepatitei

  1. Urina închisă la culoare
  2. Fecale de culoare pală sau gri
  3. Piele iritata
  4. Îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)
  5. Dureri musculare și articulare
  6. Temperatură mare
  7. Stare generală de rău
  8. Oboseală accentuată
  9. Pierderea poftei de mâncare
  10. Dureri de burtă

Medicii și specialiștii atrag atenția părinților să urmărească cu atenție simptomele copiilor. Pentru că o banală de durere de burtă ar putea declanșa hepatita misterioasă.

„Majoritatea copiilor cu hepatită au fost testați pozitiv pentru infecția cu adenovirus care circulă acum, totuși este posibil ca inflamația ficatului să fi fost cauzată printr-o infecție anterioară, care acum a dispărut.

Hepatita cu debut brusc poate fi cauzată și de o combinație de factori ce lezează ficatul, inclusiv viruși, toxine sau tratamente medicamentoase”, spune dr. Zania Stamataki, profesor asociat în imunologie virală la Centrul pentru Cercetare Hepatică și Gastrointestinală, Universitatea din Birmingham. „Dacă un adenovirus este de vină, aceasta ar putea fi o nouă variantă a adenovirusului care poate provoca leziuni hepatice la copiii cu sisteme imunitare imatur”, a mai spus profesorul, citează The Sun.

Un epidemiolog din Public Health Scotland a sugerat că copiii ar putea reacționa mai sever la un adenovirus. Asta deoarece ei nu au fost expuși la atât de mulți germeni în perioada pandemiei, când au fost în izolare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *