Orașul din țară unde trăiesc cei mai fericiți români. La capătul opus se află ploieștenii

Care este, de fapt, motivul
Orașul din țară unde trăiesc cei mai fericiți români. La capătul opus se află ploieștenii

Orașul din țară unde trăiesc cei mai fericiți români. Deși România se află la coada clasamentului european privind țările cu cei mai fericiți locuitori, trebuie evidențiat faptul că și la noi în țară există orașe unde totuși oamenii sunt în mare parte satisfăcuți de calitatea vieții. Potrivit unor statistici date recet publicității, Cluj-Napoca este orașul cu cei mai fericiți locuitori din România. Sociologii nu sunt însă convinși că studiul reflectă neapărat realitatea. Iată care sunt explicațiile.

Orașul din țară unde trăiesc cei mai fericiți români

Studiile efectuate recent arată că orașul Cluj-Napoca are cei mai fericiți locuitori dintre reședințele capitale de județ din România. La polul opus se află Ploieștiul. Sociologii afirmă însă că rezultatul stiudiului nu sunt tocmai conforme cu realitatea.

Conform Barometrului urban – Calitatea vieții în orașele din România, peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește.

Studiul a fost publicat în octombrie 2020 și arată că nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în orașele din Sud-Muntenia (74%), scrie Adevărul.ro.

Sociolog: „este și foarte mult marketing”

Potrivit sociologului Mihai Kivu, la mijloc ar fi vorba și de marketing, întrucât respondeții au evaluat nivelul de trai nu neapărat după experiențele lor în respectivele orașe, ci mai degrabă după imaginea creată în jurul acelei localități.

„Dacă e să răspund de ce, pentru majoritatea criteriilor, preferințele respondenților au situat Clujul și Oradea pe primele locuri, aș spune că aceste orașe au avut o politică de comunicare, un marketing foarte eficient. Posibil, se și trăiește bine acolo, dar studiul ne spune că «se știe că acolo se trăiește bine”, a spus Mircea Kivu.

De aceeași părere este și sociologul Remus Anghel, profesor la SNSPA, care a afirmat că „este și foarte mult marketing” în imaginea creată asupra unui oraș precum Cluj-Napoca.

Barometrul măsoară strict părerea oamenilor, care în opinia specialistului nu respectă în toalitate realitatea.

„La transportul urban, 88% sunt mulțumiți de acest aspect. Ori, toată lumea știe că în momentul de față este o nenorocire cu transportul în Cluj. Se stă câte două-trei ore în trafic, între Florești și Cluj și în Cluj. E blocat tot orașul”, a mai afirmat Remus Anghel.

„Clujul a avut o tradiție foarte proastă de urbanism”

Ca om care a trăit destul de mult în Cluj-Napoca și trăiește în continuare acolo, Remus Anhghel afirmă că nici la capitolul poluare orașul de pe malul Someșului nu stă foarte bine.

„Problema acestor barometre este că sunt foarte generale. Dacă, de exemplu, am discuta despre problema poluării, tradițional Clujul a avut o tradiție foarte proastă de urbanism în sensul în care în anii comunismului au fost construite unele cartiere mari, dense și fără spații verzi, precum Mărăștiul”, subliniază Remus Anghel.

În plus, toate avioanele trec pe deasupra orașului la înălțime mică. „Dimineața, la ora 6.00, dacă dormi cu geamul deschis, te trezești din somn”, adaugă profesorul.

Citește și: „Clădirea din România care consumă curent electric cât un orășel. Facturile sunt uriașe

8 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.